A doua victorie a Statului privind vânzarea Castelului Regal din Mamaia: judecătorii au constatat, din nou, nulitatea contractului de înstrăinare

0
714
Castelul Regal din Mamaia, cunoscut și sub denumirea de ”Cuibul Reginei”. Sursa foto: gst.ro

După victoria din luna iulie a acestui an, privind anularea contractului de vânzare-cumpărare a terenului aferent vilei regale din stațiunea Mamaia, Ministerul Culturii și Identității Naționale a mai obținut o victorie, la Curtea de Apel Constanța. Instanța a respins ca nefondat apelul declarat de SC Mamaia SA, împotriva sentinței civile a instanței de fond. Din câte se pare, societatea Mamaia SA trage ”cu dinții” pentru menținerea valabilității contractului declarat nul de judecători.

Așa cum am arătat într-un articol anterior, Tribunalul Constanța a admis, pe fond, cererea Ministerului Culturii și a anulat contractul de vânzare-cumpărare, prin care acest  monument istoric, vila de vară a reginei Maria, a ajuns să fie folosit de firme private, ajungând într-o starea avansată de degradare. Hotărârea nu a fost definitivă și a fost atacată cu apel.

Hotărârea instanței de fond

Constată nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din data de 25.06.2003, autentificat sub nr. 672/27.06.2003 de către Biroul Notarial Notari Publici Grigore Păun şi Elena Laura Ştefan. Respinge ca neîntemeiată cererea de intervenţie accesorie formulată. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, se arată în hotărârea Tribunalului, din data de 1 iulie 2020. 

Hotărârea a fost atacată cu apel de către SC Mamaia SA, iar pe data de 25 noiembrie, completul de trei judecători de la Curtea de Apel a respins apelul ca nefondat. Nici de această dată nu vorbim despre o hotărâre definitivă, întrucât poate fi atacată cu recurs și ne așteptăm ca apelanta SC Mamaia SA să apară, cât de curând, ca recurent.

Interesant este și faptul că, așa cum am mai arătat, cealaltă societate care apare în dosar, SC Light System SRL, cea care a cumpărat Castelul Reginei Maria, cu tot cu teren, a făcut cerere de eșalonare a taxei de timbru, de 6.000 de lei. De-a dreptul penibil, putem spune, dat fiind că această firmă, la cârma căreia s-au perindat mai multe persoane fizice cu influență, dar și persoane juridice cunoscute, și care a avut bani de manevre cu castelul regal și cu terenula cesteia,a ajuns să nu-și poată permite plata unei taxe de timbru.

Acum se așteaptă înregistrarea recursului care, din câte se preconizează, va fi declarat tot de SC Mamaia SA, care argumentează poziția sa prin faptul că acele contracte, ”consfințite” pe vremea fostului primar al Constanței, Radu Mazărfe, ar fi fost încheiate în mod legal.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.