A excavat ilegal sute de tone de pământ din faleza comunei 23 August, pentru a facilita accesul clienților către plajă: a fost deschis dosar penal

1
2809
FOTO: Facebook

Un afacerist este acuzat de ABADL că a desfășurat unele lucrări ilegale, prin care a modificat faleza și taluzul localității 23 August, unde deține o terasă. Practic, individul, cunoscut în mediul de afaceri, a săpat faleza și a construit scări din lemn către plajă, tot ilegal, fără autorizațiile și avizele necesare.

Potrivit reprezentanților Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL), aceștia au fost înștiințați că, pe faleza localității 23 August, societatea care deține un complex turistic în acea zonă, SC Manat Magnum, a modificat faleza prin săpături făcute fără autorizație.

În urma verificărilor din teren, reprezentanții ABADL ne-au precizat că, într-adevăr, în perioada septembrie – octombrie a.c., au fost făcute verificări cu privire la unele săpături destul de însemnate, care au afectat destul de grav forma falezei în acel loc, prin excavarea a câteva tone de pământ. Mai departe, potrivit ABADL, același investitor a continuat seria lucrărilor ilegale, prin afectarea taluzului și construirea unor scări cu balustradă, care ar fi fost derulate în perioada 2020 – 2021.

La prima vedere, oricine ar spune că ceea ce a făcut investitorul este benefic, pentru că permite accesul oamenilor spre plajă, însă, exceptând faptul că nu are drept de proprietate sau de administrare asupra acelei porțiuni și a intrat abuziv cu buldozerul, pereții rezultați în urma excavării pământului nu sunt consolidați, nu au nicio structură solidă care să prevină prăbușirea acestora și, așa cum este lesne de dedus, există numeroase riscuri pentru cei care se aventurează prin acel culoar. Mai mult decât atât, afectarea falezei înseamnă creșterea accentuată a eroziunii și a riscului de inundații.

La momentul verificărilor făcute de echipele administratorului falezei (ABADL), pereții rezultați erau acoperiți doar cu un fel de rogojini care să le schimbe aspectul, nicidecum pentru protecție.

Așa cum ni s-a comunicat, ABADL a sesizat autoritățile competente cu o plângere penală depusă la Parchet.

Ce spun procurorii

„Pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta se află înregistrat dosarul penal nr. 308/P/2023, privind sesizarea formulată de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL).

De asemenea, comunicăm că dosarul penal cu numărul de mai sus se află în lucru, fiind dispusă începerea urmăririi penale în cauză, cu privire la faptele de executarea / modificarea sau extinderea de construcţli ori instalaţii pe ape sau care au legături cu apele, fără avizul legal prevăzut de art. 93 alin.1 din Legea nr. 107 din 25 septembrie 1996, Legea apelor, cu modificările şi completările ulterioare, construcția şi ocuparea de terenuri în zonele delimitate în planurile de amenajare a teritoriului ca zone de risc natural de inundaţii și eroziuni, prevăzută de art. 81 lit. k din Ordonanţa de Urgenţă nr. 202 din 18 decembrie 2002, actualizată, privind gospodărirea integrată a zonei costiere, şi abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 Cod penal“, se arată în răspunsul primit de Focus Press de la Parchet, în urma unei solicitări.

De precizat că firma la care facem referire, Manat Magnum SRL, deține mai multe spații de cazare pe litoral, în stațiunile 2 Mai și Olimp, fiind controlată de Ilie Liviu Dumitrașcu, cunoscut publisher on-line din România.

Potrivit Termene.ro, societatea a fost înființată în data de 2.08.2007 și are ca obiect principal de activitate „Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată“. Cifra de afaceri a fost de 6.471.248 de lei în anul 2022, cu un profit de 22.731 de lei, având 33 de angajați. Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri cu 11,18%.

Daniel ALBU

1 COMENTARIU

  1. Excavarea a fost facuta din 2022 iar amenajarea din primavara 2023!!!
    E oare posibil ca de atata timp nimeni de la ABADL, Primaria 23 August, Politie, Politia de frontiera… sa nu vada nimic ???
    Exista un site… Faleza 23 pe Facebook care promoveaza evenimente in aceasta locatie si au poze acolo…!
    Chiar nimeni nu stie ca nu ai voie sa destabilizezi faleza care este… faleza Romaniei???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.