A fost emisă autorizația pentru reamenajarea integrată a zonei pietonale din Centrul Vechi al Constanței

0
377

După mai bine de jumătate de an de la semnarea contractului de finanțare pentru proiectul ce vizează reamenajarea zonei pietonale din centrul istoric al municipiului Constanța, etapa a II-a, Primăria Constanța emite miercuri, 13 octombrie a.c., Autorizația de Construire în ceea ce privește această investiție.

Astfel, conform Autorizației de Construire cu numărul 827, iar lucrările vor fi demarate de pe strada Plevnei, iar în documentul emis sunt prevăzute următoarele: „Reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al municipiului Constanța și organizare lucrări, etapa a II-a.”. Precizăm că Certificatul de Urbanism în ceea ce privește acest proiect a fost emis încă din anul 2018.

Proiectul este finanțat în cadrul Axei prioritare 4 ”Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”, Prioritatea de investiţii 4E” Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare”, Obiectivul specific 4.1 ”Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”.

Obiectivul general al proiectului este reamenajarea a 27 de străzi în spații semi-pietonale, în lungime totală de 2679 m, destinate exclusiv transportului nemotorizat. Această investiție va conduce la reducerea emisiilor de carbon, atât în arealul vizat de investiție, cât și la nivelul municipiului Constanța.

Străzile din zona peninsulară programate pentru reamenajare în cadrul proiectului sunt: intrare Dragon strada Plevnei, strada Mihail Kogălniceanu, strada Virtuţii, strada Dragoş Vodă, strada Ecaterina Varga, strada Negru Vodă, strada Vasile Ţurcanu, strada Poştei, strada Callatis, strada Doinei, strada C.A. Rosetti, strada Zambaccian, strada Sulmona, strada Orientului, strada Crângului, strada 9 Mai, strada Gheorghe Şonţu, strada Prof. Ion Cantacuzino, strada Teodorescu Valahu (Luntrei), strada Cristea Georgescu, strada Grigore Tocilescu, strada Horia, strada Constantin Brâncoveanu, strada Reiner Francisc, strada Basarabi, strada Traian (Judecătoria Constanţa), precum şi alei din zona delimitată de bulevardul Regina Elisabeta şi străzile Remus Opreanu, Reiner Francisc şi Cristea Georgescu, pavimentul de pe platforma statuii Anghel Saligny, trotuarele aferente străzii Traian, scara de acces din strada Termele Romane şi scara de acces spre bulevardul Regina Elisabeta.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt: îmbunătățirea infrastructurii necesare pentru utilizarea modurilor nepoluante de transport prin reamenajarea străzilor vizate prin proiect, inclusiv rețeaua de canalizare pluvială aferentă, ca spații exclusiv pietonale dedicate pietonilor și persoanelor care utilizează bicicleta, încurajarea deplasărilor nemotorizate (velo și pietonal), prin creșterea standardelor de calitate și siguranță în utilizarea acestor moduri de transport, precum și scăderea emisiilor anuale echivalente CO2 în municipiul Constanța.

Perioada de implementare este de 111 luni, adică, din data de 1 septembrie 2014, până la data de 30 noiembrie 2023, iar conform proiectului trebuie să fie realizate intervențiile: reamenajarea străzilor ca spații semi-pietonale partajate „shared-space”, fără diferențe de nivel între spațiul dedicat pietonilor și cel dedicat deplasărilor motorizate, precum și crearea de trasee pietonale, inclusiv refacerea rețelei de canalizare pluvială existentă, instalarea de mobilier urban și instalarea de componente de accesibilizare.

Valoarea totală a contractului de finanțare este în sumă de 26.443.554,43 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 21.520.003,61 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional este de 3.291.294,67 lei, iar valoarea cofinanţării eligibile a beneficiarului este de 506.353,03 lei.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.