Doliu în medicina românească! Prof.univ.dr. Octavian Dumitru Unc a decedat din cauza COVID

1
17335
Prof.univ.dr. Octavian Dumitru Unc

Doliu în medicina românească! Constanța a pierdut sâmbătă dimineață un alt medic valoros. Profesorul universitar dr. Octavian Dumitru Unc a încetat din viață din cauza COVID-19! Apreciatul chirurg Octavian Dumitru Unc avea 63 de ani și a fost cadru didactic la Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Ovidius” încă de la înființare, din 1990. A avut în formarea didactică până acum peste 4.000 de studenți și rezidenți, care au ajuns medici în țară și pe toate meridianele și paralele lumii. Printre ei se numără actualul consul onorific al României la Monte Carlo, un chirurg ajuns în Statele Unite ale Americii și care a făcut parte în 2003 din primul experiment NASA de intervenții chirurgicale în stare de microgravitație, alți medici stabiliți peste tot în lume, din Australia și până pe întreg cuprinsul Europei.

Condoleanțe familiei !Dumnezeu să-i lumineze calea și să-i odihnească sufletul bun în liniște și lumină! Este o mare pierdere pentru orașul Constanța“, susțin apropiații.

Prof. univ.dr. Octavian Dumitru Unc a fost unul din cei mai cunoscuți chirurgi din Constanța, dar nu numai, o personalitate care și-a văzut împlinite multe dintre visurile profesionale. A fost format la vechea școală bucureșteană de medicină și chirurgie. A preluat din avântul ctitorului facultății de medicină din Constanța, prof. dr. Vasile Sârbu și a participat la toate premierele naționale și locale care s-au desfășurat în ultimii 30 de ani în chirurgia constănțeană.

Cu adâncă durere în suflet colectivul Clinicii de Chirurgie vă anunță dispariția prematură din rândurile noastre a celui ce a fost mare chirurg, mare om de cultură, mare OM Prof. Univ. Dr. Unc Octavian Dumitru. Sincere condoleanțe familiei! Dumnezeu să-l odihnească!“, a transmis dr. Iusuf Timurlenc.

A deschis prima clinică private de chirurgie din Dobrogea, în urmă cu 14 ani, o acțiune care a presupus temeritate dar și deținerea calităților unui bun manager, în prezent, clinica având 52 de angajați. Timp de trei ani și jumătate a fost între 2011-2014 șeful clinicii de chirurgie din Spitalul Județean Constanța, perioadă când aceasta a fost clasată constant pe primele locuri în ceea ce privește eficiența și îndeplinirea indicatorilor.

Astăzi am primit o veste la fel de tristă ca cea a pierderii tatălui meu. Trecerea la cele veșnice a omului, poetului, doctorului, profesorului și bunului creștin Octavian Dumitru Unc. Om drag, Dumnezeu să te odihnească cu Sfinții Medici din Împărăția Sa. Tărie familiei și condoleanțe“, este mesajul preotului Claudiu Banu, parohul Bisericii “Sf. Mina” din Constanța.

A împletit activitatea de chirurg, cu peste 20.000 pacienți cu cea de cadru didactic din 1990, de când s-a înființat Facultatea de Medicină, și implicit Universitatea „Ovidius” Constanța, pornind de la gradul de asistent și ajungând până la cel de profesor, treaptă cu treaptă. Ca împlinire academică, a fost votat și acceptat, în unanimitate, în cadrul Academiei Oamenilor de Știință din România, for din care fac parte doar câțiva medici sau chiar profesori din Constanța, dar, din 2010 și în cadrul Comitetului Român de Istoria și Filozofia Științei și Tehnici din cadrul Academiei Române.

“O personalitate incontestabilă, un profesionist desăvârșit, profesorul Unc a plecat dintre noi. Despre chirurgul-poet s-ar putea spune multe dar esențialul este că și-a pus amprenta asupra multor generații de medici și pacienți și treaba lui nu se terminase. Din pacate, acest nenorocit de virus nu iartă. Călătorie lină, domnule profesor!”, susține medicul Adriana Câmpeanu.

Medicul Unc a fost membru al Societății de Senologie și Patologie Mamară din Franța, din 1999, unde a obținut un premiu, dar și membru și al altor societăți academice, cum ar fi Societatea Română de Chirurgie, Societatea Română de Istorie a Medicinei, fiind prim autor și coautor a 24 de cărți și membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2018. Anul acesta a candidat și pentru funcția de rector al Universității Ovidius.

UPDATE:

Duminică, 25.10.2020, ora 12:30, în fața Catedralei Sf Apostoli Petru și Pavel din Constanța, se va oficia slujba de înmormântare a prof. univ. dr. Octavian Dumitru Unc. “Dumnezeu să-l Odihnească“… în niciunde… departe… prea departe” – spunea profesorul Octavian Dumitru Unc în “Ruga pentru încă o dată”, una dintre emoționantele scrieri ale sale, în care îi împărtașea Bunului Dumnezeu dorința de a-și revedea mama… Lasă în urmă o viață care avea etape încă neparcurse, o familie apasată de greutatea unei pierderi imense, doi copii excepționali, fetele erau viața lui, viața și conștiința, colegi care rememorează toți anii de cand se cunosc și prieteni care, dezechilibrați de șocul aflării veștii, nu iși pot găsi cuvintele.

S-a așternut o liniște rece. S-au încheiat capitole. S-a pus punct. A fost un izvor nesecat de resurse. Cu moralitate, din convingere, cu daruință și din pasiune, a luptat impotriva curenților. Niciunul nu l-a doborat. A fost omul dreptații și a avut curajul să vorbească. Nu a atins cu vorba mincinoasă sau cu gândul necurat pe absolut nimeni. Atunci când a pierdut, a știut că are câștigată credința în Dumnezeu. Nicicând și nicicum nu și-a pierdut speranța. În fața versurilor, împacheta cuvintele la fel de bine cum își exercita meseria, în fața pacientului. Scria mult, foarte mult, în special noaptea. Un manuscris își astepta momentul spre a fi publicat…

Umorul îi era un partener fidel, care-l însoțea pretutindeni. Avea o carismă care cucerea de la început, care atrăgea atenția, un timbru vocal care alterna, din sobru în prietenos, și un bagaj supradimensionat de cunostințe din toate domeniile. Dumnezeu să-l odihnească!”

Alexandra VASILE

Citește și:

1 COMENTARIU

  1. MARE PACAT, PIERDERE IMENSA PT CONSTANTA, DUMNEZEU SA-L IERTE SI SA-L ODIHNEASCA ! SINCERE CONDOLEANTE FAMILIEI !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.