Consiliul Județean Constanța a lăsat un fost spital să devină un pericol public

0
1066

În comuna Agigea, încă mai rezistă, abia-abia, clădirea fostului Spital de Dermatovenerologie din zona Porții 9 a Portului Constanța. A fost atacată de hoții de fier vechi, de vreme și de nepăsarea Consiliului Județean Constanța, iar acum întreaga zonă este un adevărat focar de infecție, iar imobilul, un pericol public.

Probabil nu mulți își mai aduc aminte de Spitalul de Dermatovenerologie din Agigea (sau Sanatoriul de Dermato-Venerice), care a funcționat până acum foarte mulți ani. El se afla pe teritoriul municipiului Constanța, fiind o parte a celui mai sudic cartier al orașului, la limita dintre Agigea și Constanța, denumit chiar așa, Cartierul Sudului. Acum, clădirea se află pe teritoriul comunei Agigea, fiind o ruină ce pune în pericol viața umană. Deși scopul său a fost chiar de a o salva!

În 2007, ministrul Sănătății, Eugen Nicolaescu, susținea că va fi înființat aici un nou Spital de Psihiatrie, deoarece cel de la Palazu Mare nu se ridică la standardele impuse de Uniunea Europeană. Deja exista un plan: un spital cu 200 de paturi, cu un parc refăcut, unde se pot recrea pacienții. Au rămas doar promisiunile și o clădire în paragină! O clădire ce nici nu se mai zărește de la drum, îngropată parcă în pădurea ce s-a îndesit aici, pe suprafața de 2 ha aferentă ei.

Parcul fostului Sanatoriu de Dermato-Venerice a devenit o pădure deasă, ce parcă ascunde toată mizeria, urâciunea și hidoșenia de aici. Dar dacă te apropii, le vezi pe toate. Gunoaie aruncate peste tot, maldăre, grămezi de gunoaie, și o clădire ce abia mai rezistă, fiind în pericol de prăbușire. Un adevărat focar de infecție, de care Consiliului Județean Constanța nu îi pasă, un spațiu părăsit folosit ca groapă de gunoi și o ruină ce pune viața umană în pericol. Pentru că sigur se va dărâma – toate grinzile i-au fost furate – și poate omorî indivizii care își mai fac veacul pe aici.

Potrivit primarului comunei Agigea, Cristian Cârjaliu, imobilul în care a funcționat Spitalul de Dermatovenerologie și terenul aferent (2 hectare) aparțin Consiliului Județean Constanța, administrația locală nu poate interveni aici. Edilul-șef a făcut nenumărate adrese către administrația județeană, către I.P.J. Constanța, dar hoții de fier vechi își fac în continuare de cap aici, iar C.J.C. a rămas, încă, mut.

VIDEO – Ce declară primarul comunei Agigea, Cristian Cârjaliu:

Nu-i pasă nimănui de acest focar de infecție, nici măcar Gărzii de Mediu Constanța, care ar putea amenda administratorul său până acesta va lua măsuri. Consiliul Județean Constanța a fost indiferent ani la rândul, a lăsat clădirea cu o suprafață construită de 1.831mp de izbeliște, iar aceasta s-a degradat în totalitate (și cu „sprijinul“ hoților de fier), îngropată în gunoaiele aruncate de localnici.

Vom reveni cu informații, după primirea răspunsurilor de la autorități. Până atunci, sperăm să nu se dărâme și să omoare pe cineva!

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.