Accesul în sediile Înaltei Curți de Casație și Justiție se desfășoară fără restricții

0
89

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătorul Corina-Alina Corbu, a emis un ordin cu privire la modalitatea de acces în sediile Instanței Supreme a persoanelor implicate în proceduri judiciare.

Având în vedere necesitatea clarificării modalității de acces, de luni, 25 octombrie a.c., în sediile Înaltei Curți de Casație și Justiție a persoanelor implicate în proceduri judiciare – părți, avocați, martori, experți etc. – sau care se prezintă la compartimentele instanței deschise publicului, președintele Corina-Alina Corbu a emis un ordin.

Potrivit acestuia, accesul părților, avocaților, martorilor, experților și a celorlalte persoane implicate în proceduri judiciare în sediile Înaltei Curți de Casație și Justiție se desfășoară în condiții normale, fără limitări, cu respectarea regulilor de triaj epidemiologic (măsurarea temperaturii corporale) și de securitate sanitară (purtarea măștii de protecție, respectarea distanței sanitare).

Judecătorul își bazează decizia pe prevederile art. 21 din Constituția României republicată – privind accesul liber la justiție al cetățenilor -, principiile fundamentale ale procedurilor judiciare, în special contradictorialitatea și oralitatea, precum și respectarea dreptului la apărare, constatând și faptul că Legea nr. 55/2020, în vederea organizării executării căreia a fost emisă HG nr. 1130/2021, nu conține prevederi privind interzicerea accesului publicului în sediile instanțelor judecătorești.

Modalitatea de organizare a activității instanțelor pe parcursul pandemiei de COVID-19 face obiectul unui act normativ cu caracter special, respectiv Legea nr. 114/2021, HG nr. 1130/2021 nefiind emisă în legătură cu punerea în aplicare a acestui din urmă act normativ și prevederile sale nu sunt aplicabile în ceea ce privește accesul persoanelor implicate în procedurile judiciare în sediile instanțelor judecătorești.

V.I.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.