Acord româno-american pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă – cea mai mare investiție din România din ultimii ani

0
599
sursa foto: Nuclearelectrica

Ministrul Economiei și Energiei, împreună cu secretarul american al Energiei au semnat, vineri, 9 octombrie, la Washington, un acord privind construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala atomoelectrică de la Cernavodă și recondiționarea Reactorului 1. S-ar păre că ne aflăm în prezența celei ai mari investiții din România, din ultimele decenii: 7 miliarde de dolari în următorii 30 de ani, potrivit Europa FM.

Acordul dintre ministerele Energiei din România și Statele Unite presupune construirea alături de companii americane și canadiene, dar și cu alți parteneri NATO sau din Uniunea Europeană, precum Franța, a celor reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Acordul cu Guvernul American a devenit după ce premierul Ludovic Orban a abrogat decizia fostului prim ministru PSD, Viorica Dăncilă, care, în decembrie 2018, înființase un grup de lucru pentru negocierea unui acord similar dar cu Republica Populară Chineză.

Ulterior, tot Cabinetul Vioricăi Dăncilă s-a râzgândit și cu ocazia vizitei la Washington din 2019, a semnat un acord pentru cooperare nucleară în domeniul civil cu Statele Unite, potrivit sursei citată.

Centrala nucleară de la Cernavodă are acum două reactoare, iar reactorul 1 a fost dat în folosință în 1996.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.