Administrația locală din comuna Mircea Vodă caută să ofere cât mai multe beneficii, pentru atragerea de investitori și scăderea ratei șomajului

0
1140

Funcționar public în cadrul Primăriei Comunei Mircea Vodă de 15 ani, George Ionașcu a obținut al doilea mandat pentru conducerea localității. Își prioritează proiectele în funcție de Strategia de dezvoltare locală și speră să reușească să transforme Mircea Vodă într-o comună și mai atractivă pentru investitori.

În urma alegerilor din 27 septembrie a.c., P.S.D.-istul George Ionașcu a obținut al doilea mandat pentru conducerea comunei Mircea Vodă, dar dezamăgit de campania electorală desfășurată. Rezultatul, însă, e cel așteptat de edilul-șef.  

„Avem experiența scrutinelor anterioare, dar am avut și surprize neplăcute, pentru că oamenii în astfel de momente sau în momente tensionate, se dezbracă de caracter și, efectiv, cu ghilimelele de rigoare, se calcă pe cadavre, bineînțeles, ironic vorbind, pentru binele locuitorilor. (…)

Având în vederea munca susținută și faptul că am pus-o pe primul loc, înaintea familiei și a vieții personale, în mandatul anterior, pot să spun că 90% era un rezultat oarecum așteptat. Dacă, prin absurd, rezultatul nu ar fi fost acesta, cel câștigător, nu cred că aș fi avut foarte multe lucruri să îmi reproșez, pentru că efectiv m-am implicat foarte, foarte mult. Oarecum, ținând cont de ceea ce putem să facem noi, ambițiile personale pentru implementare de proiecte sunt mai mari decât poate comuna să ofere la momentul prezent“, ne-a declarat primarul George Ionașcu.

Pentru Primăria Comunei Mircea Vodă nu e ușor să atragă fonduri europene, deoarece nu poate îndeplini cerințele tuturor axelor de finanțare, așa că trebuie bine puse în balanță nevoile localității și proiectele ce pot fi accesate. Strategia de dezvoltare locală ajută, însă, pentru a putea decide dacă administrația locală se va implica într-un proiect sau altul.

„Noi suntem o comună de gradul II. Ca și unități administrativ-teritoriale suntem împărțite în funcție de suprafață și număr de populație în anumite categorii: I, II și III, în categoria I intră cei cu populație peste 7-8.000 de locuitori. Noi suntem undeva la 5.400 de locuitori, deci suntem la nivelul II, și sunt anumite proiecte care pot fi implementate, ținând cont de specificul localității și de ce poate să ofere ea din punct de vedere al completării Cererii de finanțare, ținând cont de Ghid și de eligibilitate, dar sunt și proiecte care sunt pe alte axe pe care noi nu le putem accesa sau nu îndeplinim punctajul ca să fim eligibili la finanțare.

Până în prezent avem trei proiecte pe fonduri europene, două pe infrastructură, care au fost deja finalizate și recepționate, și unul pe parte socială, care se finalizează în martie 2021.

Proiectele pe fonduri europene nu sunt ușor de accesat, din prisma faptului că se lucrează foarte mult și implementarea se poate face doar în ultimii doi ani de mandat. Mandatul nostru este pe patru ani, în primii doi ani putem să atragem investițiile, iar în următorii doi ani e partea de implementare. Astfel, dacă în 2020-2022 nu reușim să atragem fonduri, în perioada cealaltă, de la jumătatea mandatului încolo, între 2022 și 2024 nu prea mai avem ce să mai implementăm, banii fiind deja alocați și contractele semnate.

De aceea trebuie foarte bine gândite și puse în balanță ce priorități avem, conform Strategiei de dezvoltare locală, și dacă merită să ne focusăm pe acele proiecte pe care le putem accesa, dacă sunt benefice comunei și urgent de implementat.

Strategia de dezvoltare locală ține cont de nevoile de bază ale comunității, de aceea agenda mea, platforma mea program am coroborat-o cu ea, pentru termen mediu și lung. Mă gândesc cum îmi doresc eu să văd comuna peste cinci ani și atunci prioritizez proiectele ca să ne putem dezvolta pe toate palierele: și social, și infrastructură și educațional, și protecție socială și a cetățeanului“, a explicat George Ionașcu.

Racordarea la gaze naturale, un proiect foarte important pentru comuna Mircea Vodă

În viitorul apropiat, în comuna Mircea Vodă va demara un nou proiect de asfaltare, iar administrația locală pregătește și documentația pentru racordarea la gaze a gospodăriilor. O utilitate importantă, susține primarul Ionașcu, deoarece dezvoltă posibilitatea de a atrage noi investitori în localitate și, deci, scăderea ratei șomajului.

„Legat de utilități, suntem undeva la 90% spre 100% din utilitățile pe care le au majoritatea comunelor din România. Mă refer la apă, curent, mai nou suntem aproape la 75% din străzi asfaltate, urmând ca în proiectul următor, pe care abia aștept să îl semnăm, să putem să îl demarăm ca să putem atinge undeva la 95-97% din străzi asfaltate.

Un alt proiect pe care sper să îl realizez în următorii doi ani este branșarea la gaze naturale. Chiar dacă este o utilitate oarecum scumpă, trebuie să recunoaștem că nu este accesibilă oricui, pentru că vedem că sunt municipii ca Medgidia sau Constanța, care sunt branșate de mai bine de 15 ani, încă sunt persoane care nu au avut posibilitatea să se branșeze la ele.

Dar este singura utilitate care, adusă în comuna noastră, care ne dă posibilitatea să ne dezvoltăm din punct de vedere economic, pentru atragerea de investitori.

La ora actuală, Mircea Vodă este atractivă doar din punct de vedere al agriculturii și al extracției de caolin, mai bine spus de resurse minerale. Din celelalte puncte de vedere, singura posibilitate pe care o avem, este să aducem gaze în comună, să punem la dispoziție terenul, să le acordăm anumite facilități, printr-o schemă de minimis aprobată de Guvern, cu avizul Consiliului Concurenței, astfel încât să îi atragem pe acei investitori care vor să facă producție să deschidă pe raza localității noastre. Bineînțeles, cu anumite condiții: să existe o cifră de afaceri care se investește, să existe un număr minim de persoane din interiorul localității noastre care vor fi angajate, pentru ca și comuna noastră să beneficieze pe partea de atragere a forței de muncă“, a mai declarat primarul George Ionașcu.

Despre alte proiecte ale administrației locale din comuna Mircea Vodă, aflați în materialul video.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.