Administraţia locală, în instanţă cu Transguard Security, pentru contractul de pază al oraşului

0
1112

Primăria Municipiului Constanța a chemat în instanță Transguard Security, nefiind de acord cu decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, care o obligă să reevalueze ofertele depuse pentru Achiziţia serviciului de asigurare a integrităţii bunurilor publice şi private aparţinând municipiului Constanţa. Valoarea estimată a prestării serviciilor de pază pentru următorii patru ani este de peste 64 de milioane de lei.

În septembrie 2019, administrația locală a inițiat o licitație on-line deschisă pentru atribuirea serviciului de asigurare a integrității bunurilor publice şi private aparţinând municipiului Constanţa. Au fost depuse șapte oferte, respinsă una și ales câștigătorul după fix un an, dar Transguard Security a depus o plângere la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Iar acesta a dat dreptate firmei de pază și protecție din Constanța, considerând că Primăria i-a respins oferta ca inacceptabilă fără un motiv legal.

Municipalitatea a respins oferta Transguard considerând că aceasta a răspuns neconcludent la solicitările sale de clarificări și că tariful orar stabilit de aceasta (15,85 lei fără T.V.A.) nu ar fi fost corect calculat. Pentru a ajunge la acest preț, firma de pază a luat în calcul faptul că urma să primească din partea Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă 645.750 de lei subvenție, deoarece angajase șomeri și tineri neîncadrați profesional, iar din aceștia direcționase suma de 607.104 lei, pentru a putea diminua tariful orar cu 0,17 lei/oră. Primăria Constanța nu a luat, însă, în calcul acest lucru, deoarece convențiile încheiate de Transguard pentru a primi subvenția expirau în următoarele patru luni sau erau expirate. Însă, la momentul depunerii ofertei, acestea erau valabile și firma de pază urma să primească acești bani, așa că și-a menținut prețul, deoarece putea să diminueze tariful orar.

Din acest motiv, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a dat dreptate Trasguard Security S.R.L. și a obligat Municipalitatea să anuleze raportul procedurii de atribuire și actele subsecvente, și să reevalueze ofertele.

Însă, Primăria Constanța nu a fost de acord cu C.N.S.C., nici nu a reevaluat ofertele și a decis să deschidă o acțiune în instanță. Însă, nu a atacat decizia Consiliului, ci a dat în judecată firma de pază, lider al asocierii S.C. Transguard Security S.R.L. – S.C. X Guard Security System S.R.L. Primul termen în acest dosar este stabilit pentru 9 decembrie a.c.

Obiectul contractului ce va încheiat după stabilirea câștigătorului final al acestei achiziții îl reprezinta paza în vederea prevenirii, sustragerii și/sau vandalizării dotărilor urbane (situate în parcuri, piațete, alei sau străzi), asigurarea controlului accesului persoanelor, a ordinii și liniștii publice în interiorul obiectivelor Primăriei (sedii administrative, depozite etc.), precum si asigurarea controlului accesului autovehiculelor în zonele restricționate ale municipiului Constanța (Piața Ovidiu, Zona Peninsulară, Faleza Mamaia, Faleză Cazino Constanța, parcuri, parcări sedii etc.). Criteriul de atribuire al licitației este cel mai bun raport calitate-preț, unde componenta financiară are o pondere de 80%, timpul de intervenție 10%, iar experiența conducătorului societății tot 10%.

Acordul-cadrul se va încheia pe următorii patru ani, iar valoarea estimată totală a prestării serviciilor de pază este de peste 64 de milioane de lei.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.