Primăria Constanța nu a publicat încă declarațiile de avere ale consilierilor locali

0
323

Consilierii locali au obligația să depună în termen de 30 de zile de la data alegerii în funcție, la Primăria Constanța, declarațiile de avere și de interese, care vor fi trimise, apoi, Agenției Naționale de Integritate. Deși a expirat acest termen, Municipalitatea nu a publicat pe site-ul instituției nici măcar o declarație de avere. Trage de timp cât îi permite legea, având termen cel mult alte 30 de zile de la primirea uneia dintre ele, ca să o publice. Consiliul Județean Constanța le-a publicat pe toate încă de acum mai bine de o săptămână.

Noii aleși locali constănțeni și-au început mandatul în data de 29.10.2020, când a avut loc ședința de constituire și de depunere a jurământului. Astfel, termenul de depunere al declarațiilor de avere și de interese ale acestora a expirat pe 28.11.2020, potrivit Legii 176/2010, privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, ei având la dispoziție 30 de zile de la data alegerii în funcție ca să le depună.

Până acum, însă, nu a fost publicată pe site-ul Primăriei Constanța nici măcar o declarație de avere a vreunui consilier local din mandatul 2020 – 2024. Deși ne aflăm în data de 03.12.2020. A trecut și minivacanța prilejuită de zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie și nicio mișcare pe pagina web a Municipalității. Administrația locală trage de timp cât poate, ținând cont că legea îi permite să posteze o declarație de avere și de interese a unui ales în cel mult 30 de zile de la primirea lor. Potrivit legii, persoanele desemnate să asigure implementarea prevederilor legale privind aceste documente trebuie să asigure afişarea şi menţinerea declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese, pe pagina de Internet a Primărie în termen de cel mult 30 de zile de la primire, prin anonimizarea adresei imobilelor declarate, cu excepţia localităţii unde sunt situate, adresei instituţiei care administrează activele financiare, a codului numeric personal, precum şi a semnăturii.  

Cel puțin secretarul general delegat al Municipalității, Georgiana Gospodaru, și șeful Serviciului Pregătire ședințe Consiliul Local din cadrul Primăriei Constanța, Marcela Enache, ne-au asigurat că „în termenul legal vor fi afișate pe site-ul instituției declarațiile de avere și interese ale noilor consilieri locali“.

Ne-am așteptat să găsim măcar C.V.-urile aleșilor locali pe pagina de Internet a Primăriei Constanța, așa cum ne-au asigurat cele două în data de 18 noiembrie a.c. – „acestea vor fi afișate, în măsura depunerii, până la data de 28.11.2020“ –, însă nici acest lucru nu s-a întâmplat, nefiind nici măcar creată o pagină dedicată consilierilor locali din mandatul 2020 – 2024 pe site-ul Municipalității.

Și ca să vedem că se poate transparentizare maximă și rapidă în ceea ce privește documentele obligatorii ce trebuie depuse de către aleși, Consiliul Județean Constanța a publicat toate declarațiile de avere și de interese ale consilierilor încă de acum mai bine de o săptămână pe site-ul său.

Pentru a afla mai multe despre averile și interesele consilierilor locali și județeni, urmăriți rubrica „Aleșii, sub lupa Focus Press“, pe site-ul nostru.

Valentin ISPAS

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.