Administrația locală, obligată să recunoască dreptul de proprietate asupra terenurilor aferente teraselor din Satul de Vacanță, cărora nu le-a emis autorizații anul trecut

0
1304
FOTO: Facebook

Acțiunea prin care societatea care deține Hanul Satului din Satul de Vacanță a cerut în instanță eliberarea autorizației de funcționare pentru anul 2022, a ajuns în recurs la Curtea de Apel, după ce la Tribunal nu a avut succes.

Una dintre societățile din Satul de Vacanță care au reclamat administrația publică locală pentru refuzul de a elibera autorizații de funcționare pentru 2022, a atacat cu recurs hotărârea Tribunalului, care a respins ca nefondată acțiunea înaintatată în luna iulie a anului trecut.

Interesant este faptul că au fost mai multe societăți care au reclamat același lucru, în dosare având același obiect, însă pentru unele dintre ele au fost admise acțiunile, în timp ce pentru altele, judecătorii au respins cererile prin care deținătorii teraselor din Satul de Vacanță au cerut să li se permită să funcționeze, așa cum au făcut de zeci de ani.

De precizat că vorbim despre „scandalul” de la începutul anului trecut, când toți operatorii economici din această zonă turistică a litoralului au anunțat, într-o conferință de presă, că Primăria Constanța refuză să le emită autorizații de funcționare, pe motiv că nu au un contract de superficie cu titlu oneros pentru terenurile aferente tuturor acestor restaurante, pensiuni, terase și alte active.

Pe de altă parte, operatorii economici respectivi susțin contrariul celor spuse de reprezentanții Primăriei. Ei au declarat că nu au niciun motiv să plătească ceva în plus, întrucât terenurile aparțin firmelor lor, sunt domeniu privat, nu public.

Făcând referire la societatea Hanul Sarului Mamaia SRL, care deține restaurantul cu același nume, aceasta a chemat în judecată Primăria Constanța, solicitând obligarea acesteia să elibereze autorizația de funcționare pentru anul trecut. Numai că Tribunalul, pe fondul cauzei, s-a pronunțat în defavoarea reclamantei, pe data de 23 noiembrie. Așa se face că hotărârea instanței de fond a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel, vineri, 20 ianuarie, urmând a fi stabilit și primul termen de judecată.

Ce spune reclamantul

Contactat telefonic, Valentin Manea, președintele Asociației Patronale RESTO Constanța, cel care deține acest local, ne-a declarat că, în cele din urmă, va obține această autorizație pentru că nu se mai pune problema dreptului de proprietate asupra terenului pe care se află terasa.

Unii colegi (proprietari de terase din Satul de Vacanță – n.r.) au câștigat deja. Când s-au judecat pe aceeași speță, privind obținerea autorizației de funcționare, unii colegi au câștigat, în timp ce alții au pierdut, printre care suntem și noi. De aceea am făcut recurs. Dacă vom pierde recursul, nu vom primi autorizație pe 2023 pentru terase. Dar vom câștiga și terenul, pentru că există o lege potrivit căreia trebuie să ne atribuie terenurile în mod gratuit. Trei colegi au câștigat definitiv, iar ei (reprezentanții Primăriei – n.r.) trebuie să pună în aplicare hotărârea definitivă a judecătorilor privind atribuirea terenurilor. Acum e lege, instanța nu poate să dispună altfel, iar dacă ne vor da terenurile, atunci nu se va mai pune problema de autorizația de funcționare”, ne-a declarat Valentin Manea.

Altfel spus, dacă nu au fost emise autorizații de funcționare pe motiv că nu ar deține terenurile aferente teraselor, iată că administrația locală este pusă în situația să le recunoască dreptul de proprietate și, implicit, să le elibereze autorizațiile necesare.

De precizat că cele trei unități care și-au câștigat acest drept, despre care vorbește președintele RESTO, sunt Casa Harghita, Casa Suceava și Vila Bueno.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.