Municipalitatea vrea trei parcări supraetajate în Tomis Nord și să instituie mai multe sensuri unice: cetățenii se opun și spun că vor locuri de joacă și spații verzi

2
3731

Primăria municipiului Constanța intenționează să construiască trei parcări supraetajate în Tomis Nord, iar în acest sens a fost elaborat un Plan Urbanistic Zonal „Avantech Cont”, pentru care a primit undă verde din partea instituției abilitate de mediu. Totodată, proiectul s-a aflat și în consultare publică, iar cei interesanți au transmis idei, nemulțumiri în ceea ce privește acest obiectiv de investiții.

Primăria municipiului Constanța a făcut, în urmă cu câteva zile, public raportul consultării publice în ceea ce privește Planul Urbanistic Zonal „Avantech Cont”,  pentru zona delimitată de strada Suceava, Aleea Argeș, Aleea Capidava și strada Nufărului, aleea carosabilă.

Prin acest PUZ, Primăria Constanța propune resistematizarea străzilor, prin lărgirea de gabarite, și reconfigurarea parcărilor existente. Astfel, administrația locală urmărește modernizarea străzilor, în vederea asigurării unui gabarit carosabil minim de 4 metri, și a unor trotuare pietonale de minim 1,5 metri lățime, acolo unde este posibil. În urma tuturor modificărilor propuse, zona ar fi mai ușor navigabilă din punct de vedere al circulațiilor auto, care se regăsesc sub forma unor circuite cu sensuri unice sau străzi cu dublu sens.

Apoi, suplinirea locurilor de parcare în zona studiată poate fi realizată prin reorganizarea celor de la sol și realizarea a trei parcări supraetajate, cu înălțime similară blocurilor adiacente și cu o capacitate de aproximativ 120 de locuri de parcare fiecare.

Pe tot parcursul derulării procesului de informare și consultare publică s-au depus solicitări de la persoane interesate care vizează reglementările propuse.

Un locatar în blocul V4 a solicitat analizarea următoarelor aspecte negative, respectiv, o degradarea spațiului verde, lipsa locurilor de parcare, lipsa a locurilor de joacă, lipsa sistemului de scurgere a apelor pluviale și lipsa trotuarelor în zona blocurilor V4 și U1. Însă este de părere că dacă nu ar fi implementat un astfel de proiect, în timp clădirile existente vor intra în proces de degradare. Prin urmare, locatarul a specificat puncte pro și contra proiectului, tocmai pentru a se sublinia care ar fi avantajele, dar și dezavantajele și soluționarea lor.

O altă adresă transmisă de către Asociația de Proprietari bloc U2, ce însumează 28 de locatari, au fost transmise mai multe sugestii, dar și obiecții, între care cea care vizează o există neconcordante între prevederile PUZ şi prevederile SF aprobat prin HCL nr. 462/2022 pentru Amenajare peisagistică și parcaje aferente zonei terenurilor de tenis din cartierul Tomis Nord, aleea Capidava/ aleea Argeș, în sensul realizării unei parcări supraetajate supradimensionate față de numărul de apartamente ale blocului U2, precum și a unui loc de joacă lipit de bloc, la aproximativ 15 metri de alt loc de joacă propus. Totodată, acești locatari își exprimă dezacordul cu privire la eliminarea gardului verde care delimitează carosabilul de zona locuită.

Constănțenii resping propunerea de lărgire la 4 metri a aleilor perimetrale terenului de tenis, precum și înființarea de sensuri unice pe aceste alei, întrucât nu sunt caracterizate de un trafic intens. O altă nemulțumire este aceea legată de posibila creștere a regimului de înălțime la P+4-SE pentru zonă.

Nemulțumirile nu se opresc aici, iar un număr de 40 de locatari, tot printr-o adresă formulată de o Asociație de proprietari, nu sunt de acord cu distanța dintre bloc V3 și parcarea supraetajată propusă să fie mai mare de 6 metri. Iar ei cer ca riveranii să aibă prioritate la închirierea/ cumpărarea locurilor de parcare. Mai resping și propunerea de a se construi un loc de joacă lângă terenul de tenis, într-o zonă intens circulată.

Loredana MIHAI

Citește și:

2 COMENTARII

  1. Asa e românul cind vrea să se facă ceva de ce se face și dacă nu face de ce nu se face .oricum al lua-o nu e bine da cind mazăre nu a făcut nimic l nu a reparat trotuare și străzi a fost super bine .că nu q făcut nimic era cel mai bun .primar .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.