AEC, model de bune practici în cadrul proiectului ”Școli curate”

0
16

În cursul anului 2019 a luat naștere proiectul ”Școli curate”, fiind implementat în cinci județele din România, Timiș, Mureș Cluj, Bacău și Vâlcea, cu copul de a educa elevi în ași cunoaște drepturile, dar și a forța autoritățile locale de a acorda bursele elevilor, dar și a se implica în finanțarea investițiilor în unitățile de învățământ.

Constanța a fost un model de bune practici în cadrul proiectului. Managerul Alexandru Manda, fost președinte al Asociației Elevilor din Constanța a considerat că parcursul, dar și modalitatea de a lupta pentru drepturile tuturor elevilor ale membrilor AEC merită să fie urmat și de alte asociații de elevi din țară, astfel, pe parcursul acestui proiect, AEC  a fost un partener , dar și un model de urmat.

Proiectul se arată a fi foarte ambițios și urmărește ca, până în luna iunie a anului 2021, la nivelul celor cinci județe menționate mai sus, să se obțină: creșterea cu cel puțin 25% a numărului de localități care acordă burse școlare; creșterea cu cel puțin 20% a mediei bugetului alocat educației de către localitățile din fiecare județ, dar și o implicare mai mare a autorităților școlare în educația elevilor, mai ales acum, în contextul pandemic.

Contactat de Focus Press, managerul proiectului Alexandru Manda a declarat că de la implementarea proiectului și până acum, cel puțin din date luate de pe teren, s-a constatat că finanțarea în școli a crescut cu aproximativ 5 milioane de lei.

Totodată a spus că după ce acest proiect ajunge la final, asociațiile formate de elevi își vor continua activitatea din cadrul proiectului:

”AEC este partener în cadrul proiectului, practic ceea ce facem noi este să aducem modelul de bună practică de la Constanța și în alte județe. Proiectul se află la finalul său, a început unde prin noiembrie 2019. Practic, ceea ce am făcut noi în județele Timiș Cluj, Vâlcea, Mureș și Bacău, să creăm comunități active. Am avut câte cinci ambasadori din cadrul școlilor și liceelor și coordonatori locali. Echipele locale aveau datoria să forțeze primăriile din acele județele să acorde burse școlare, dar să acorde și sume pentru investițiile în școli, iar AEC a fost partenerul nostru în acest proiect, cu modelul de bună practică de la Constanța. Din datele colectate până acum am constatat că finanțarea în educație în cele cinci județe a crescut cu până la aproximativ 5 milioane de lei, iar în luna iunie a anului curent vom vedea impactul real. Activitatea o vom continua și ulterior. Ceea ce avem noi, ca proiect, în mod special este că am creat și vom crea comunități active de elevi care la rândul lor să rămână active și după ce se încheie proiectul și să facă în continuare o schimbare în cadrul comunității lor”, a declarat pentru Focus Press, Alexandru Manda, managerul proiectului și fost președinte AEC Constanța.

” Școli Curate este inițiativa prin care lansăm în România un nou mod de a combate corupția în ceea ce privește alocarea, accesarea și cheltuirea resurselor publice în învățământul preuniversitar. Concret, prin acest proiect vrem să punem umărul la modernizarea educației printr-o finanțare transparentă și adecvată a școlilor și liceelor din întreaga țară. În cadrul acestui proiect dorim să încurajăm elevii și părinții să fie proactivi în viața comunității educaționale la nivel școlar și local, sesizând problemele existente și participând la găsirea soluțiilor”, au transmis pe pagina web școlicurate.ro 

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.