VIDEO. Aleșii locali, la raport: Zece proiecte în implementare la Hârșova, cu fonduri europene

0
233

Consiliul Local Hârșova a votat bugetul pentru anul 2021 și lista de investiții ce vor fi realizate în oraș. Primăria implementează, în acest moment, zece proiecte cu fonduri europene, pentru dezvoltarea localității.

Bugetul orașului Hârșova pentru anul 2021 este unul echilibrat, potrivit primarului Viorel Ionescu. În mare parte, cel puțin asemănător pe secțiunea de funcționare cu cel din anul 2020, dar cu diferență pe secțiunea de dezvoltare, care a crescut cu aproximativ 50%. Asta și pentru că sunt zece proiecte în curs de implementare, în diferite faze.

„Niciodată nu voi afecta secțiunea de dezvoltare a bugetului în favoarea celei de funcționare. Dacă nu ne dezvoltă, nu vom avea viitor. Voi încerca mereu să caut proiecte și să dezvolt secțiunea de dezvoltare fără să afectez secțiunea de funcționare. Orice proiect, cât timp este implementat în ideea de a se dezvolta localitatea, cu siguranță, va aduce venituri la bugetul local, ori într-un mod direct, ori într-un mod indirect.

Secțiunea de dezvoltare din bugetul local este cea mai importantă dintre cele două. Pentru că dacă ea se mărește de la an la an, asta înseamnă, implicit, că orașul capătă o valoare tot mai mare și ea generează venituri care să asigure, în viitor, și o dezvoltare și a secțiunii de funcționare“, ne-a declarat primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu.

În acest an, va demara construcția a două blocuri noi în localitate și se vor mai asfalta alte patru străzi. În plus, vor fi finalizate proiectele de modernizare a Spitalului Orășenesc. Care ar putea să primească și alte noi echipamente, de 4,5 milioane de euro, inclusiv un computer tomograf, dacă va fi aprobat proiectul depus în acest sens.

„Pe Axa 13, suntem în evaluarea proiectului tehnic pentru două blocuri ce urmează să fie construite și patru străzi ce urmează să fie asfaltate.

În cazul Spitalului, avem două proiecte în implementare. Cetățenii beneficiază deja de dotarea Ambulatoriului cu echipamente de 2 milioane de euro și ne apropiem să închidem acest proiect. Urmează să-l finalizăm și pe cel de creștere a eficienței energetice a spitalului, un proiect mare, un proiect de anvergură, la care am finalizat jumătate din implementarea sa.

Pentru spital, am depus acum proiectul de dotare cu echipamente de 4,5 milioane de euro a Secției de Terapie Intensivă. În cazul acestui proiect, vom achiziționa și un computer tomograf, ce va fi disponibil nu numai pentru locuitorii din Hârșova, ci pentru toți dobrogenii și pentru orice cetățean român sau străin. Pentru că, prin proiect, timp de cinci ani toate consumabilele vor fi asigurate.

Avem depuse și trei proiecte pentru Liceul și Școala Gimnazială nr. 1 din Hârșova, sunt încă în evaluare, pentru dotarea cu echipamente de protecție pentru combaterea COVID-19 și cu laptopuri și echipamente electronice pentru învățământul on-line, care vor fi necesare în continuare“, a precizat primarul din Hârșova.

Despre celelalte proiecte și alte subiecte dezbătute cu edilul-șef, în materialul video de mai jos. De exemplu, primarul Ionescu a ținut să dezmintă informațiile răspândite potrivit cărora au crescut taxele și impozitele ce trebuie plătite de către hârșoveni în 2021. Acestea doar au fost actualizate cu rata inflației. Și se acordă, în continuare, scutiri la plata majorărilor de întârziere a impozitelor și taxelor locale datorate bugetului local de persoanele fizice.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.