Aeroportul Mihail Kogălniceanu cumpără echipamente de control de securitate de aproximativ 58 de milioane de lei

0
1039

S.N. Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu – Constanța S.A. a lansat o licitație deschisă, on-line, pentru achiziționarea de echipamente pentru controlul bagajelor, de detecție a explozibililor din lichide, aerosoli și geluri, camere video endoscop, detectoare metale, scanare RX etc. Produsele sunt împărțite în șapte loturi, iar valoarea totală estimată a acestora este de 57.931.781 de lei.

S.N. Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu – Constanța S.A. a lansat o licitație pentru achiziționarea de echipamente pentru control de securitate, în cadrul proiectului „Creșterea securității și siguranței traficului de pasageri pe Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu Constanța“, finanțat cu fonduri europene în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.

Echipamentele trebuie furnizate la aeroport, instalate și puse în funcțiune, iar firmele câștigătoare trebuie să asigure și mentenanța pe perioada de garanție a produselor. În plus, mai întâi trebuie demontate echipamentele existente. Toate aceste produse vor dota fluxurile de plecări și sosiri pasageri, în urma acestei achiziții estimându-se creșterea gradului de utilizare sustenabilă a aeroportului. Ele vor asigura controlul de securitate al pasagerilor, bagajelor de cabină și de cală ale acestora, a persoanelor, altele decât pasagerii, și articolelor transportate de acestea, a expedierilor de marfă și poștă, și a proviziilor de bord și de aeroport.

Lotul care are cea mai mare valoare – peste 53 de milioane de lei –, este format din patru sisteme de detecție a expozibililor pentru controlul bagajelor de cală, trei computere tomograf și patru echipamente pentru control de securitate X-Ray cu detecție automată a explozibililor, pentru controlul bagajelor de cabină, trei sisteme de examinare a persoanelor (scaner standard de securitate) și o platformă de management a echipamentelor.

Sistemele de detecție a expozibililor pentru controlul bagajelor de cală trebuie să le analizeze automat și să le clasifice CLEAR sau REJECT, iar imaginile radioscopice ale bagajelor declarate REJECT trebuie prezentate unui operator uman, pentru a fi analizate într-un timp scurt. Sistemele trebuie să proceseze 1.500 de bagaje pe oră.

Echipamentele de control de securitate computer tomograf pentru bagajele de cabină trebuie să fie concepute pentru controlul bagajelor (500 de bucăți/oră) care conțin computere portabile și alte aparate electrice de mari dimensiuni, precum și lichide, aerosoli și geluri. Echipamentele pentru control de securitate X-Ray pentru detecția explozibililor trebuie să fie conceput tot pentru controlul bagajelor de cabină care conțin lichide, aerosoli și geluri. Scanerul de securitate a persoanelor trebuie să detecteze în mod automat articole interzise și substanțe plasate sau ascunse pe corpul sau îmbrăcămintea persoanei care este controlată.  

Echipamente de detecție a explozibililor din lichide, geluri, încălțăminte, camere video endoscop și porți detectoare de metale, de aproximativ 2 milioane de lei

Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu – Constanța S.A. cumpără și un echipament de detecție a explozibililor lichizi din lichide, aerosoli și geluri aflate în bagajele pasagerilor, în valoare de maximum 238.115 lei. De asemenea, operatorii economici pot depune oferte pentru furnizarea de trei camere video endoscop special concepute pentru filmare în anumite condiții extreme și foarte innaccesibile, ce permit vizualizarea obiectelor ascunse cu rezoluție de înaltă calitate, chiar și în condiții de vizibilitate redusă. Valoarea estimată a acestora este de 142.870 de lei.

Pentru cinci porți detectoare de metale standard și 15 detectoare portabile de metale ce vor fi utilizate pentru controlul pasagerilor și a altori persoane, Aeroportul poate plăti aproximativ 267.000 de lei. Iar pentru cinci detectoare de metale și explozibili din încălțăminte aproximativ 1,2 milioane de lei.

Se cumpără și echipamente pentru detectarea urmelor de explozibili și echipamente cu raze X

S.N. Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu – Constanța S.A. achiziționează și două echipamente pentru detectarea urmelor de explozibili, care să colecteze și să analizeze urme de particule sau vapori emanați de pe suprafețe contaminate și de conținutul bagajelor sau al expedierilor  și să indice, prin declanșarea unei alarme, prezența explozivilor.

Ultimul lot ce poate fi ofertat de către operatorii economici este format din un echipament de control de securitate cu raze X agabaritic pentru bagaje de cală (maximum 3 tone) și un echipament de scanare RX destinat bagajelor de cabină și proviziilor de aeroport sau de bord (300 buc/oră), agabaritice. Pentru acestea, societatea națională poate plăti maximum 2,3 milioane de lei.

Ofertele pentru toate loturile de produse pot fi depuse până pe 18.11.2020, ora 15.00.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.