Afaceriști condamnați într-un dosar DNA! Urmează apelul!

0
225

Karadeniz Fatih a fost condamnat la 3 ani de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Topluoglu Timucin s-a ales cu o pedeapsă de 5 ani, el fiind acuzat și de evaziune fiscală.

Potrivit anchetei, în perioada aprilie 2012 – noiembrie 2013, cu ocazia derulării proiectului aferent unui contract de finanțare încheiat la data de 25.05.2011, între Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit România – Centrul Regional de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit 2 Sud-Est Constanța, în calitate de autoritate contractantă, și societatea Ferm Prod Constanța, în calitate de beneficiar, firmei sus-menționate i-a fost acordat un ajutor financiar nerambursabil, în condițiile Programului Național pentru Dezvoltare Rurală România (PNDR), pentru înființarea unei ferme de creștere și exploatare a caprinelor.

Dar, în urma anchetei, au ieșit la suprafață acțiunile celor doi care, potrivit procurorilor, au urmărit să fraudeze fonduri europene.

În data de 16.06.2016, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța a declinat competența de soluționare în favoarea Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța a cauzei ce are ca obiect săvârșirea de către trei societăți comerciale a infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, cu consecințe deosebit de grave, și de evaziune fiscală, în modalitatea evidențierii în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, fapte prevăzute de art. 181 alin. 1 și 3 din Legea nr. 78/2000, pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, și art. 9 alin. 1 lit. c din Legea 241/2005. Cauza a fost înregistrată la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța.

Cei doi au fost trimiși în judecată în data de 23.06.2020, la Tribunalul Constanța, fiind condamnați de către instanța de fond pe 17.11.2021. Cum decizia nu a fost definitivă, a fost înregistrat apelul, care se va judeca la 16.02.2023.

Liliana BELCIUG

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.