Afaceristul-evazionist Stelian Tocia a fost săltat de polițiști. Este cercetat într-un nou dosar penal

0
2479
Stelian Tocia a fost reținut

Polițiștii Poliției Capitalei, sub coordonarea Parchetului General, au efectuat mai multe percheziții în mai multe județe, printre care și Constanța, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Vizat în acest dosar este și Stelian Tocia, un constănțean care a mai fost subiect al unor articole de presă, cercetat în mai multe dosare pentru diverse infracțiuni economice, dar și pentru furt.

Potrivit  unui comunicat al Poliției Capitalei, în acest dosar este vorba despre contrabandă cu țigări netimbrate Marble sau President, pentru care nu se plătesc taxe, au precizat surse din poliție, pentru G4media.ro.

Opt persoane vor fi aduse la București, printre care și Stelian Tocia, un afacerist din Constanța, renumit pentru dosarele penale de contrabandă.

Tocia a fost patron al cluburilor Morgana din București și Constanța, alături de Joshua Castellano, patronul de la Bamboo.

S-a lăutat cu un teanc de bani pe Facebook

În decembrie, Tocia s-a filmat cu un teanc de bancnote de 500 de euro. ”Ce să fac, măi băieți, cu bani ăștia? Vine Moș Crăciun, am luat și porci, am luat și de-alea! Nu știu, să mai iau un porc, să mai iau o ladă de porci, facem și petrecere, să fie bine. Hai, vă pup!”, spunea Tocia într-o înregistrare în care flutura în fața camerei zeci de bancnote de 500 de euro.

Acum îi place să se spargă îăn figuri, însă, nu demult, mai exact în 2018, a fost escortat și încarcerat la Poarta Albă, fiind condamnat într-un dosar de furt. Mai exact, el a fost prins furând produse din Kaufland.

Un trecut controversat de ”mare” afacerist

În urmă cu aproximativ 9 ani, Stelian Tociaa fost săltat de polițiști și cercetat pentru mai multe infracțiuni. La acea vreme, poliţiştii Serviciului de Investigarea Fraudelor au stabilit că, în calitate de administrator al Ascom Transport SRL, în perioada ianuarie 2008-iunie 2010 a evidenţiat în actele contabile cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale privind achiziţii de mărfuri, cereale, plante oleaginoase, utilaje, cât şi servicii de transport. Tocia a cauzat un prejudiciu la bugetul statului în valoare de 2.700.000 de lei.

Nici atunci nu se afla la primul conflict cu legea penală. Împreună cu încă 11 persoane, el mai fusese reținut şi cercetat de DIICOT, după ce a fost prins cu maşina plină “ochi” cu ţigări de contrabandă din magazinele duty-free din Vama Veche. În 2006, li s-au adus acuzaţii de evaziune fiscală, fals intelectual la legea contabilităţii, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, contrabandă şi complicitate la contrabandă. În 2005, a întocmit bonuri fiscale pentru ţigările comercializate prin magazin în care a inserat date false cu privire la cumpărători. În urma verificărilor efectuate de oamenii legii, s-a constatat că unii clienţi nu figurează ca fiind ieşiţi din ţară la data emiterii bonurilor fiscale, alţii au mai multe paşapoarte, în timp ce pe unele acte apăreau ca vândute cantităţi impresionante de ţigarete unei singure persoane. Prejudiciul cauzat statului român a fost estimat la suma de 839.027lei.

În 2014, polițiștii au destructurat o nouă grupare specializată în contrabandă cu produse accizabile, alcool şi tutun. Au fost realizate 16 percheziţii domiciliare la mai multe imobile din Constanţa, Mangalia şi din Bucureşti, unde se bănuia că sunt ascunse ţigări de contrabandă şi alte produse accizabile. Potrivit procurorilor, au fost confiscate 7.490.000 de ţigarete (374.500 de pachete) şi 835 de sticle de whisky marca „Maiwand”, mărfuri netimbrate fiscal, precum şi 200.000 lei, 12.800 euro, 195.035 dinari sârbeşti, 121 leva şi 20 de dolari. Cine era capul rețelei de această dată? Tot Stelian Tocia.

Pe 1 aprilie 2016, individul a fost trimis în judecată, din nou, într-un alt dosar, tot pentru evaziune fiscală, iar mai nou, acesta se pare că se reprofilase: s-a apucat de furat. Tot în 2016, acesta a fost trimis în judecată pentru furt, în dauna Kaufland România, pentru care a fost și condamnat.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.