Afaceristul Ioan Niculae, pus în libertate de Judecătoria Medgidia

0
646
Ioan Niculae. FOTO: Liber în Teleorman

Judecătoria Medgidia a admis cererea de liberare condiționată a afaceristului Ioan Niculae, care se află încarcerat în Penitenciarul Poarta Albă, după ce a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, de Curtea de Apel București.

Judecătorii de la Medgidia au admis cererea lui Ioan Niculae, miercuri, 10 noiembrie, privind liberarea condiționată din Penitenciarul Poarta Albă, acolo unde se află în executarea unei pedepse.

Admite cererile reunite privind liberarea condiţionată a deținutului N. I.. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului N. I., fiul lui … …, deţinut în Penitenciarul Constanța – Poarta Albă pentru executarea pedepsei aplicate prin sentinţa penală nr. 2292/2018 a Tribunalului București Secţia I Penală, mandat nr. 6144/2021, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză”, se arată în încheierea de ședință.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată. De precizat că afaceristul condamnat nu este la prima cerere de liberare, numai că, până în prezent, acesta nu a reușit să-i înduplece pe judecătorii de la toate completele.

Niculae a fost acuzat de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani. Potrivit acuzațiilor din dosar, firma InterAgro, controlată de omul de afaceri, ar fi încheiat contracte fictive cu o altă societate, pentru a reduce masiv contribuțiile datorate bugetului de stat. Prejudiciul este calculat în acest caz la peste 11 milioane de lei.

Potrivit procurorilor, în perioada august 2008 – martie 2009, între S.C. Interagro S.A. și SC Libarom Agri SRL, societate specializată în producție agricolă și tranzacții cu produse agricole, s-a încheiat și derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

În baza acestui contract, ar fi fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro SA, operațiuni nereale în baza cărora s-au eludat plățile taxelor și impozitelor către bugetul de stat.

Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoționale (brelocuri, post-it-uri și standuri) pentru S.C. Interagro S.A.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniți din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, inițiat și coordonat de Ioan Niculae ar fi avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei și impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.