Alt individ condamnat în dosarul stăpânilor de sclavi de la Kogălniceanu ar fi vrut să scape din pușcărie. Enache Șapte mai are de executat încă 3 ani

1
5067
Fraţii Caratană, foto: Daniel Albu

Unul dintre apropiații Fraților Mișu și Mihăiță Caratană, cercetat și condamnat împreună cu aceștia în celebrul dosar dosar în care au fost denumiți ”stăpâni de sclavi”, dorește să scape de pușcărie, după ce a executat puțin peste jumătate din pedeapsa primită.

Este vorba despre Cristian Enache Șapte, ginerele unuia dintre frații Caratană, care a fost condamnat definitiv, în noiembrie 2016, la o pedeapsă de 8 ani de detenție cu executare, pentru lipsire de libertate și alte infracțiuni, în legătură cu scandalul celor 14 ciobani sechestrați și obligați să muncească fără a fi plătiți cu lunile, descoperiți în urma unor descinderi derulate de polițiști la fermele grupării din Mihail Kogălniceanu în 2009.

Cum s-a întâmplat

Într-o dimineaţă din toamna anului 2009, poliţiştii din Kogălniceanu, însoţiţi de luptătorii Trupelor Speciale, au demarat o acţiune coordonată de Parchetul Tribunalului Constanţa, concretizată în mai multe descinderi la fermele fraţilor Caratană, dar şi la unii apropiaţi ai lor, cum ar fi Liviu Ghiorţu și Cristian Enache Șapte. Aici oamenii legii au găsit 14 persoane, printre care şi un copil de 15 ani, care trăiau în condiţii inumane, cu mâncare puţină, cu salarii neplătite de mai bine de jumătate de an şi cu interdicţia de a pleca prea departe. Unii nu aveau voie nici să îşi vadă rudele, deşi acestea se aflau în zonă. După ce au fost eliberaţi, cei 14 şi-au petrecut două zile în sediul Poliţiei, unde au fost hrăniţi din banii poliţiştilor, iar unii dintre ei prezentau urme evidente de violenţă.

La finalul procesului penal, în 2016, șase persoane au fost condamnate defintiv la pedepse cuprinse între 3 și 9 ani de închisoare cu executare.

Vor să scape unul câte unul

Revenind în prezent, unii dintre cei condamnați au cerut în mai multe rânduri să fie liberați condiționat. Printre aceștia se numără Mihăiță Caratană, zis ”Pufta”, cel care a primit pedeapsa cea mai mare, de 9 ani de detenție, dar și Cristian Enache Șapte, care a primit 8 ani.

În luna octombrie a acestui an, Comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Constanţa-Poarta Albă a propus punerea în libertate a condamnatului, însă Judecătoria Medgidia a respins această propunere, urmând ca următoarea solicitare să fie formulată după șase luni.

Decizia Judecătoriei Medgidia a fost contestată la Tribunalul Constanța unde, miercuri, 24 noiembrie, conestația a fost, la rândul ei, respinsă ca nefondată, iar decizia a rămas definitivă.

Daniel ALBU

Citeşte şi:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.