VIDEO. Deputatul Stelian Ion: „Noi nu ne dorim refacerea USL și la Constanța“

0
145

USR nu va vota joi, 25 noiembrie a.c., pentru învestirea Guvernului PNL-PSD-UDMR, considerând această nouă coaliție o trădare a electoratului. Deputatul USR de Constanța Stelian Ion speră că USL nu se va reface și la nivel local, deși există deja o situație propice acestui lucru.

Votul de învestitură pentru noul Guvern Ciucă va fi dat joi, 25 noiembrie a.c., în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului. USR va vota împotriva acestuia, considerând că PNL și-a încălcat toate promisiunile din campania electorală.

Vom vota, evident, împotrivă. Este o coaliție contra naturii. Pentru marea majoritate a votanților de dreapta a fost o surpriză neplăcută și îngrijorătoare această schimbare de direcție a PNL, dictată de Klaus Iohannis, care cumva a întors armele împotriva aliaților și, dimpotrivă, s-a coalizat cu cei pe care până mai ieri îi făcea dușmanii poporului, ciuma roșie și cei care au ținut țara pe loc 30 de ani.

Dintr-o dată, pesediștii nu mai sunt nefrecventabili, sunt cei responsabili, cu care chiar dacă s-au înjurat până mai ieri, acum pot face un guvern, împart minister, în ciuda faptului că PNL a avut de pierdut față de o guvernare cu USR, în care din start ar fi avut premierul, dar ar fi avut și mai multe minister, nu și-ar fi trădat propriul electorat, am fi mers pe promisiunile pe care le-am făcut și noi și ei în campania electorală: aceea de a face o coaliție de dreapta și a avea o guvernare de dreapta.

Acum toate sunt aruncate pe Apa Sâmbetei și ne aflăm în fața unor perioade foarte tulburi, pline de incertitudine.

Se fac promisiuni deșănțate, din prima zi începe să se arunce cu majorări peste majorări, fără să existe întotdeauna o bază solidă pentru aceste creșteri. Bineînțeles, ne dorim cu toții și pensii mai mari și salarii mai mari, important e să aibă un fundament, să nu ajungem rapid la faliment, la fundul sacului și să intrăm într-un blocaj total.

Miza acestei guvernări, pe care am numit-o a marii prăduieli, este împărțirea banului public.

A deranjant foarte tare pe Klaus Iohannis și pe cei din jurul său, din PNL, care acum conduc acest partid, maniera noastră în care am forțat să fie cheltuit banul public în mod transparent, în care am arătat de fiecare dată unde sunt problemele, în care am vrut în funcțiile publice persoane publice, numirile să fie făcute în mod transparent, să nu fie dictate de la partid. În acest fel, înțelegerile pe care le-au făcut cei din PNL cu cei din PSD nu se mai puteau realizat. Au văzut că în această coaliție cu noi trebuie să respecte anumite principii. Și se pare că a fost atât de grav pentru ei și de nesuportat încât au preferat să ajungă acolo unde nu ar fi crezut nimeni că vor ajunge. Cel puțin atât de repede“, a declarat deputatul USR de Constanța, Stelian Ion, în cadrul unui interviu Focus Press.

Parlamentarul consideră că programul de guvernare propus de coaliția PNL-PSD-UDMR este unul ipocrit și faptul că se promit creșterea pensiilor, salariilor, alocațiilor etc, o păcăleală. Guvernul va da cu o mâna, dar va lua cu două pentru că, fără o economie sustenabilă, puterea de cumpărare va scădea. Adică ar fi minciuni învelite în cuvinte atrăgătoare, iar oamenii vor simți pe pielea lor această păcăleala.

Miza noii coaliții de guvernare ar fi cele 30 de miliarde de euro din PNRR și cele 10 miliarde de euro din Programul Anghel Saligny, ce vor fi direcționate, potrivit deputatului Stelian Ion în buzunarele unor băieți deștepți.

În opoziție, USR va funcționa ca un avertizor de integritate, explicând românilor care sunt furtișagurile și neregulile acestei guvernări.

Cât va funcționa, însă, această coaliție ar fi, însă, greu de spus.

„E greu de spus dacă această coaliție contra naturii va rezista atât de mult. Așa cum am văzut de atâtea ori gustul banilor poate îi va provoca să se sfâșie între ei.

Este posibil să înceapă să se certe. De la bani. Nici acum nu știau cum să își împartă ministerele, se căciuleau unii cu alții.

Dacă se va întâmpla lucrul acesta, vom avea doar instabilitate, câtă vreme PNL nu își vine în simțiri. O revenire la o coaliție de dreapta este greu de conceput“, a explicat Stelian Ion.

USR Constanța nu își dorește refacerea USL și la nivel local, dar nu e imposibil

La Constanța, există o situație preexistentă acestei noi situații politice, faptul că aleșii locali USR au reclamat, de mai multe ori, că nu se bucură de un dialog corect cu primarul Vergil Chițac, în sensul în care acesta nu se consultă cu ei înainte de a propune diverse proiecte, unele care nasc apoi dezbateri aprinse, cum este și Regulament de acces în Zona Peninsulară. Dar acest lucru nu înseamnă că se va reface USL și la malul mării.

Faptul că s-a ales refacerea USL la nivel central nu înseamnă, automat, că se va întâmpla asta și la Constanța. Noi nu ne dorim asta, dar de facto colegii mei întâmpină tot felul de dificultăți din partea primarului și a aparatului acestuia, mai ales din partea oamenilor săi de încredere și în aceste condiții nu știu cu cine o să își treacă proiectele domnul primar, dacă nu reface și la Constanța USL. E posibil să își dorească asta. Multe proiecte le-a trecut cu PSD aici, proiecte nocive, spunem noi.

Nu vrem să se întâmple lucrul ăsta și în permanență am făcut apel și la liderii politici ai PNL Constanța, cu care ne înțelegem mai bine decât cu domnul primar, care sunt dispuși mai mult dialogului decât el, să stăm de vorbă și să discutăm despre proiectele pentru Constanța mai amănunțit înainte de a fi puse pe ordinea de zi, aruncate așa, pur și simplu, fără să fie dezbătute suficient“, a declarat deputatul Stelian Ion.

Cât privește programul de guvernare locală adoptat de PNL și USR, consilierii locali USR vor impune mai multe condiții în momentul creionării bugetului Constanței, pentru ca acesta să fie implementat. Un moment de evaluare a colaborării celor două partide la nivelul municipiului, pentru o decizie cu privire la existența coaliției.

Va fi un moment foarte important alcătuirea bugetului de anul viitor și în cadrul acestor discuții vom pune niște condiții clare pentru ca proiectele pe care le-am inclus în programul de guvernare locală să prindă contur real. Este o condiție foarte clară și legitimă, nu este nimic absurd. Vom forța să se întâmple ce scrie în programul de guvernare, pentru că până acum prea puține s-au întâmplat.

O să monitorizăm în permanență în ce măsură se respectă ce am scris împreună acolo și cât mai are sens colaborarea asta. În permanență trebuie să îți faci o autoevaluare și să vezi dacă votul pe care l-ai primit mai are corespondent în ce se întâmplă în realitate“, a explicat parlamentarul constănțean.

Alte detalii, despre Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, Programul de guvernare PNL-PSD-UDMR, pensiile speciale, coaliția de guvernare locală de la Constanța, Regulamentul de acces în Zona Peninsulară etc., în interviul video.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.