Ambulanțierul care s-a prezentat beat la serviciu, la Substația Cobadin, nu mai face parte din sistem. Acestuia i-a fost reținut permisul de conducere de către polițiști, iar după declanșarea anchetei interne, și-a dat demisia.
S-a întâmplat în data de 26 aprilie a.c. când Ionuț C., în vârstă de 41 de ani, angajat ca ambulanțier la Serviciul de Ambulanță Județean Constanța, a intrat în tură în jurul orei 7.00, la Substația Cobadin, fiind în stare de ebrietate. Colegii acestuia spun că mirosea a alcool, dar chiar și el a recunoscut că a băut. Așa cum am mai arătat în articolul precedent, a fost solicitată prezența unui echipaj de polițiști de la Postul din Cobadin, pentru a verifica alcoolemia bărbatului respectiv. Alcooltestul a indicat o valoare 0,15 la mie, motiv pentru care s-a cerut și prelevarea probelor biologice, pentru a se verifica și alcoolemia din sânge. Ambulanțierul a refuzat, însă polițiștii i-au reținut permisul de conducere.
Așa se face că, în urma acestui episod, conducerea SAJ a dispus suspendarea contractului de muncă al angajatului, până la primirea unui raport oficial al Poliției referitor la această situație, odată cu declanșarea unei anchete interne.
După circa o săptămână, IPJ Constanța a trimis și raportul așteptat către Serviciul de Ambulanță Județean, iar conducerea acestuia a declanșat o anchetă internă care, cu siguranță, s-ar fi încheiat cu o cercetare disciplinară. Numai că nu s-a mai ajuns până acolo, întrucât persoana în cauză și-a prezentat demisia.
Ce spune conducerea SAJ despre acest caz
„Având în vedere faptul că, în cursul dimineții de 26.04.2023, unui angajat al SAJ Constanța, în funcția de ambulanțier, aflat în timpul programului de lucru (intervalul orar 7.00 – 19,00), în urmă testării cu aparatul drager alcool test, i-a fost măsurată o valoare de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, coroborat cu refuzul angajatului de a i se recolta probe biologice, deși propunerea a fost făcută atât de agenții de poliție, dar și de conducerea Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, a fost analizat cadrul legal al suspendării contractului de muncă, în contextul reținerii permisului de conducere pentru 90 de zile și sancționării contravenționale conform OUG 195/2002.
De asemenea, conducerea Serviciului de Ambulanță Județean Constanța a demarat, concomitent, și o cercetare internă.
În urmă primirii documentației solicitate de la Poliția Rutieră, existând și confirmarea scrisă a contraventiei, a fost suspendat contractul de muncă pe o perioada celor 90 de zile, timp în care cercetarea internă urmă să stabilească și circumstanțele evenimentului.
Pe parcursul cercetării interne, angajatul și-a prezentat demisia, în prezent acesta nemaiavând calitatea de angajat al SAJ Constanța.
Obiectivul principal, scopul și menirea activității de asistență de urgență prespitalicească este acordarea primului ajutor și salvarea vieții omenești. Ca atare, conducerea SAJ Constanța, cum s-a afirmat în repetate rânduri, nu tolerează abateri disciplinare și activități/acțiuni care sunt contrare specificului primordial și care ar putea poziționa într-o situație discutabilă, neprofesionistă întreagă activitate a colectivului“, au declarat, pentru Focus Press, membrii conducerii SAJ.
Daniel ALBU
Citește și: