Amenzi substanțiale pentru disconfortul olfactiv din cartierele Km 4-5 și Poarta 6, aplicate de Garda de Mediu societăților COMVEX și RAJA

1
2272
Operatorul portuar Comvex a fost amendat pentru poluare. FOTO Garda de Mediu

Locuitorii cartierelor Poarta 6 și Kilometrul 4-5 au avut parte în ultimele luni de o situație neplăcută, cauzată de poluarea aerului cu praf și mirosuri greu de suportat. După numeroase sesizări și solicitări, inclusiv prin intermediul FOCUS PRESS, societățile găsite vinovate de către instituțiile statului abilitate, Comvex și RAJA SA, au fost amendate.

Comisarii Gărzii de Mediu au stabilit că din activitatea de manipulare clincher desfășurată de Comvex pe timp de noapte, în incinta Portului Constanța, s-a produs antrenarea eoliană a mărfii pulverulente în zona limitrofă portului, spre cartierele de locuințe.

Pentru nerespectarea cerințelor legale privind protecția aerului înconjurător, operatorul portuar a fost sancționat cu două amenzi în valoare totală de 55.000 lei. Totodată, i-au fost impuse măsuri privind completarea planului de limitare a poluării mediului la manipularea mărfurilor pulverulente, cu măsuri tehnologice adecvate de reținere și neutralizare a poluanților atmosferici generați din activitățile de încărcare a vagoanelor sau din alte activități generatoare de disconfort, precum și implementarea acestor măsuri.

O altă sursă a disconfortului creat în zonele menționate a fost cauzată de o defecțiune tehnică la stația de epurare a apelor uzate din cartierul Km 4-5 aparținând RAJA SA. Urmare a controlului comisarilor GNM, s-au impus măsuri de remediere a deficiențelor și de monitorizare a emisiilor în atmosferă.

Societatea a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 15.000 lei. După remedierea deficiențelor, operatorul economic a realizat și prezentat un buletin de analiză privind calitatea aerului, din care rezultă încadrarea valorilor determinate în limitele admise stabilite prin legislație.

De asemenea, lângă stația de epurare din Km 4-5, spre calea ferată, în zona unor locuințe/așezăminte de romi, s-a identificat o depozitare de deșeuri predominant menajere, generatoare de miros pestilențial. Pentru desființarea depozitului ilegal de deșeuri a fost notificată Primaria Municipiului Constanta.

Ulterior, la verificările efectuate în perioada 31 august – 1 septembrie, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, s-a constatat că agenții economici au respectat măsurile dispuse pentru limitarea disconfortului olfactiv, nefiind constatate emisii de praf în vecinătatea punctului de încărcare clincher, respectiv emisii în zona locuită și nu se mai percepea miros dezagreabil de la stația de epurare a apelor uzate.

„Instituția noastră a solicitat de la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța informații din perioada reclamațiilor cu privire la înregistrările stației fixe de monitorizare amplasată în zona cea mai apropiată de cartierele în cauză. Din analiza datelor transmise a rezultat că valorile determinate la indicatorul pulberi în suspensie (PM 10) au fost mai crescute seara și s-au înregistrat vârfuri spre dimineața, însă nu au fost depășite concentrațiile maxim admise. Aspectele semnalate rămân în atenția Comisariatului Județean Constanța al Gărzii Naționale de Mediu prin continuarea inspecțiilor de verificare a măsurilor stabilite“, au precizat reprezentanții Gărzii de Mediu.

C.S.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.