Anchetatorii au clasat dosarul în care un tânăr și-a agresat mama de mai multe ori, pe motiv că nu a avut discernământ

0
311

Un tânăr din Constanța a fost cercetat pentru violență în familie, însă anchetatorii au clasat cauza, după ce i s-a efectuat un examen medical psihiatric bărbatului, care a fost diagnosticat cu schizofrenie paranoidă. Procurorii au cerut, însă, internarea medicală, tânărul ajungând la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca. De dată recentă, măsura internării medicale i-a fost înlocuită cu obligarea la tratament medical.

Prin ordonanţa procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, din data de 7.11.2021, s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie în cazul unui tânăr din Constanța.

Apoi, prin ordonanța din data de 21.04.2022, s-a dispus efectuarea, în continuare, a urmăririi penale faţă de suspect deoarece, în data de 6.11.2021, în jurul orei 20.00, în timp ce se afla la adresa de domiciliu din cartierul Km 5, acesta a agresat-o fizic pe mama sa, prin aceea că a trântit-o la pământ, după care a lovit-o cu pumnii şi palmele la nivelul capului. Apoi, la data de 7.11.2021, în jurul orei 4.00, a agresat-o fizic, din nou, pe acesta, lovind-o cu pumnii şi palmele la nivelul capului.

Conform actelor depuse la dosar, a reieșit că suspectul este diagnosticat, în condiţii de internare, cu schizofrenie paranoidă. La momentul acela nu era compliant la tratament în condiţii de ambulatoriu și prezenta pericol social ridicat şi risc major de recidivă infracţională.

Prin încheierea instanței din data de 5.05.2022, s-a dispus internarea medicală provizorie nevoluntară a suspectului într-o unitate specializată de asistenţă medicală, până la însănătoşire sau până la ameliorare care să înlăture starea de pericol ce a determinat luarea măsurii.

Din conţinutul actelor medicale rezultă faptul că suspectul este cunoscut cu afecţiuni psihic grave, fiind internat în unităţi medicale de mai multe ori şi până în prezent.

Din raportul de expertiză medicală, din 4.05.2022, a reieşit că tânărul este diagnosticat, în condiţii de internare, cu schizofrenie paranoidă, iar la data săvârşirii faptelor şi în raport cu acestea, discernământul a fost abolit. Astfel, procurorii au clasat cauza penală în care era anchetat.

Bărbatul a fost internat, în luna mai 2022, la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca. Apoi, de dată recentă, judecătorii i-au admis cererea de înlocuire a măsurii internării medicale cu cea de obligare la tratament medical.

Înlocuieşte măsura de siguranţă a internării medicale prevăzută de art. 110 Cod Penal cu măsura de siguranţă a obligării la tratament medical prevăzută de art. 109 Cod Penal, cu privire la petentul …,internat în Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca, raportat la evaluarea stării de sănătate a acestuia în comisia din data de 16.02.2023“, potrivit minutei judecătorești a Judecătoriei Buzău.

Liliana BELCIUG

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.