Angajații ARSVOM ies iar în stradă, în fața Prefecturii: se opun militarizării instituției

0
181

Filiala Constanța a Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa“ organizează o acțiune de protest joi, 22 iulie a.c., împotriva deciziei de desființare a Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare. Vor participa aproximativ 100 de membri ai sindicatelor afiliate acesteia.

Joi, 22 iulie a.c., între orele 15.00 și 16.00, Uniunea Sindicală Teritorială, filiala județului Constanța a Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa“, organizează o acțiune de protest în Constanța, pe platoul din fața Prefecturii. Vor participa aproximativ 100 de membri ai sindicatelor afiliate acesteia își vor arăta

Această acțiune se înscrie în cadrul manifestațiilor organizate ca urmare a deciziei Ministerului Transporturilor de a desființa Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare.

Reamintim că, după ce DNA a anunțat că fostul director Daniel Manole este cercetat pentru constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și luare de mită (în cazul a patru achiziții de nave), duminică, 4 iulie a.c., ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat că ARSVOM va fi desființată și că atribuţiile acesteia vor fi preluate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Cu toate acestea, scafandrii ARSVOM susțin că acest lucru este imposibil, mai ales pentru că existența instituției este obligatorie conform Tratatului de preaderare al României la UE, dar și pentru că IGSU nu are niciun acord recunoscut, de exemplu, de Organizația Maritimă Internațională.

„ARSVOM este cuprins în Tratatul de preaderare la Comunitatea Europeană, iar IGSU nu are niciun fel de acord recunoscut de IMO sau OPITO. Concluzionăm faptul că ministrul Drula are cea mai incompetentă poziție pe această temă, din cauza reacției sale rupte de realitate“, transmitea, la acel moment, Sindicatul Marinarilor din cadrul ARSVOM.

Așa că luni, 5 iulie a.c., angajații agenției au organizat o acțiune de protest în fața instituției, liderul sindical Robert Robescu susținând atunci că aceasta trebuie să funcționeze ca entitate civilă, neputând fi în subordinea IGSU, astfel încât să poată interveni și în apele teritoriale ale statelor vecine.

O săptămână mai târziu, o delegație sindicală formată din reprezentanți ai Sindicatului Liber al Navigatorilor din ARSVOM și ai Federației Sindicatelor Trans-Conex Port Constanța trebuia să se întâlnească cu ministrul Transporturilor, dar Cătălin Drulă nu a participat la întâlnire, fiind reprezentat de către secretarul de stat Ionel Scrioșteanu și de noul director naval al ministerului, Doina Cojocaru. Cei doi nu au putut oferi prea multe răspunsuri întrebărilor sindicaliștilor.

Acestea sunt motivele pentru care Filiala Constanța a Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa“ organizează o nouă acțiune de protest joi, în fața Prefecturii.

„Joi va avea loc primul protest organizat de Cartel Alfa – Filiala Constanța, în colaborare cu Federația Sindicatelor Transconex și Sindicatul Liber al Marinarilor din ARSVOM. Protestul este organizat pe fondul actualelor jocuri politice în care s-a luat decizia eronată de a se desființa ARSVOM și trecerea sa, în formă militară, la Ministerul de Interne. Fără a se respecta legislația națională, dar nici pe cea internațională și nici Legea 62, a dialogului social, pe care actualul ministru al Transporturilor, dar și prim-ministrul României le ignoră.

Solicităm Guvernului să intervină la nivelul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, și să nu fie desființată Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare.

Decizia de desființare a ARSVOM este un abuz politic, precum și o greșeală care va afecta drepturile omului și siguranța maritimă a României“, ne-a declarat Robert Robescu, vicepreședintele Sindicatului Liber al Marinarilor din ARSVOM.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.