Angajatorii care întârzie plata salariilor riscă amenzi de până la 10.000 de lei, pentru fiecare salariat

0
591

Patronii care nu își plătesc salariații la timp, riscă amenzi usturătoare. Este vorba de o modificare recentă a Codului Muncii, prin care se urmărește combaterea fenomenului cunoscut ca „munca la gri“.

Potrivit noii reglementări anunțate, recent, de către reprezentanții Guvernului, angajatorii care vor întârzia cu plata salariilor mai mult de o lună, riscă să fie sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei pentru fiecare salariat.

Totodată, se încearcă diminuarea fenomenului care constă nu doar în disimularea unui contract individual de muncă cu normă întreagă într-un contract de muncă cu timp parțial, ci și în acordarea, în fapt, de către angajator, a unui salariu mai mare decât cel evidențiat în documentele financiar-contabile, așa numitul „salariu în plic“.

Această măsură urmărește sancționarea celor care acordă drepturi salariale net mai mari decât cele constituite și evidențiate în statele de plată ale salariaților.

Orele suplimentare pot fi compensate în zile libere, în maximum 90 de zile

În același context, Ministerul Muncii a redefinit munca nedeclarată prin primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă stabilite în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial. Astfel, sancţiunea aplicabilă pentru depistarea muncii subdeclarate este între 8.000 şi 10.000 de lei, pentru fiecare salariat.

Totodată, a fost extinsă perioada de compensare a muncii suplimentare prin zile libere plătite de la 60 la 90 de zile, pentru a evita blocarea desfăşurării raporturilor de muncă ale agenţilor economici şi a le flexibiliza.

Astfel, un angajator care, de exemplu, desfășoară o activitate în turism, specifică sezonului estival, iar angajații prestează ore suplimentare în această perioadă, pot beneficia de zile libere plătite în următoarele 90 de zile, chiar și după încetarea activității.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.