Ani de zile, un pensionar a mers cu mașina pe drumurile din Constanța și le-a arătat polițiștilor un permis de conducere fals

0
10720
Foto cu rol ilustrativ

Un bărbat din Constanța a fost condamnat la 1 an și 3 luni de închisoare, cu suspendare, pentru uz de fals și conducere fără permis, în formă continuată. Decizia nu a fost definitivă, iar apelul deja a fost depus, urmând să se stabilească termenul de judecată. Totul a pornit în 2020, când A.Ș. a fost tras pe dreapta de către polițiștii rutieri, iar acesa a prezentat un permis de conducere eliberat în Anglia care s-a dovedit a fi fals. Însă, partea interesantă acum apare: el mai fusese sancționat, de vreo patru ori, dar pentru alte abateri, precum nepurtarea centurii de siguranță sau că vorbea la telefon, dar la acele date, agenții constatatori nu au realizat că permisul e… fals.

Din materialul probator a rezultat că, în data de 4.03.2020, în jurul orei 11.00, lucrătorii de poliţie din cadrul Biroului Rutier Constanţa, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au efectuat semnal de oprire autoturismului marca Volkswagen Touran, care circula pe strada Plopilor din municipiul Constanța.

Șoferul, care este pensionar, a înmânat organelor de Poliție Rutieră documentele autovehiculului condus, cartea de identitate, dar și un permis de conducere eliberat de autoritățile din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei. Carnetul prezentat de către conducătorul auto a ridicat suspiciuni cu privire la autenticitate, motiv pentru care a fost verificat în baza de date, iar inculpatul nu a fost identificat ca fiind posesor de permis de conducere eliberat în Anglia.

A fost oprit de mai multe ori în trafic, dar agenții nu și-au dat seama că e fals!?

În urma verificărilor amănunțite efectuate, s-a constatat că inculpatul a fost sancționat contravențional de mai multe ori, pentru abateri la regimul rutier. În 2019 a fost sancționat pentru că nu purta centură de siguranță, pe DN22C, în timp ce se afla la volan. La fel și în 2018 și de două ori în 2016.

„Conducătorul auto a semnat toate aceste procese-verbale de constatare a contravenției. Pe toate aceste procese-verbale sunt făcute mențiuni olografe cu pixul de către agenții constatatori privind seria permisului de conducere, categoria și statul emitent, mențiuni care corespund celor de pe înscrisul prezentat. Aceste mențiuni nu puteau fi făcute decât dacă conducătorul auto prezenta permisul de conducere, iar sancțiunile dovedesc faptul că el a condus autovehiculele de fiecare dată când a fost depistat, deoarece abaterile pentru care a fost sancționat sunt specifice doar unui conducător de autovehicul. Totodată, a luat la cunoștință conținutul faptelor de natură contravențională, lucru dovedit de semnarea proceselor-verbale“, potrivit anchetatorilor din dosarul de față.

Astfel, agenții constatatori au fost audiați în calitate de martori și au declarat că nu își amintesc toate împrejurările în care au procedat la sancționarea contravențională a inculpatului, însă au spus că acesta a înmânat permisul de conducere respectiv, care ulterior s-a dovedit a fi fals, deoarece au făcut mențiuni în procesele-verbale despre seria permisului și statul emitent, susținând că nu le puteau face dacă acesta nu ar fi prezentat permisul de conducere.

Totodată, menționăm că inculpatul nu figurează cu permis de conducere nici pe teritoriul României.

Având în vedere că numitul A.Ș. nu figurează ca fiind posesor de permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, fiind sancționat pentru abateri la regimul rutier, se constată că, în datele în care a comis abaterile, a condus autovehicule pe drumurile publice deși nu avea permis de conducere. Totodată, întrucât nu a fost sancționat pentru lipsa documentelor prevăzute de lege, dar analizând și declarațiile martorilor, se constată că, de fiecare dată când a fost oprit de organele de poliție și sancționat contravențional, a prezentat permisul de conducere fals“, au mai prezentat anchetatorii în instanță.

Inculpatul susține că a dat examene în Marea Britanie pentru obținerea permisului de conducere

Fiind audiat în calitate de suspect, A.Ș. a susținut că a obținut legal permisul în Marea Britanie și că a dat un examen teoretic și unul practic, fiind supravegheat de un polițist. Totodată, suspectul a mai declarat că a mai fost oprit în trafic de organele de poliție și chiar sancționat contravențional, și de fiecare dată a prezentat permisul de conducere fără să i se spună că este fals.

Fiind audiat în cursul judecății, inculpatul a precizat că, pentru obținerea permisului provizoriu, a urmat cursuri de conducere și a dat examen în poligon, iar după câteva luni o persoană de sex masculin zis „Doctorul“ l-a ajutat să obțină permisul definitiv, pe care l-a primit prin poștă. A susținut că nu a cunoscut faptul că acel permis este fals și că nu avea dreptul de a conduce pe teritoriul României.

Judecătorii nu i-au dat crezare

Instanța a apreciat că declarațiile inculpatului nu sunt demne de credibilitate, având în vedere faptul că el susține că autoritățile unui stat pot emite un document fals. „Nu se contestă faptul că a susținut examenele pentru obținerea permisului de conducere, dar nici nu prezintă relevanță acest aspect, atât timp cât nu a promovat aceste examene. Nepromovarea examenelor este dovedită fără niciun dubiu de informațiile oferite chiar de autoritățile din Marea Britanie, care comunică faptul că inculpatul nu figurează în evidențele lor cu permis de conducere definitiv, ci doar cu cel provizoriu. Acest lucru explică și motivul pentru care Poliția din Regatul Unit nu a contestat autenticitatea permisului prezentat. De vreme ce avea un permis provizoriu valabil, inculpatul conducea legal pe teritoriul acestui stat în condițiile impuse de legislația britanică“, potrivit instanței de judecată.

Știind că acest permis provizoriu nu este valabil pe teritoriile altor state, inculpatul a prezentat un permis fals, este concluzia judecătorilor.

Pensionarul a fost condamnat la 1 an și 3 luni de închisoare, cu suspendare, iar acum urmează să se judece apelul.

Liliana BELCIUG

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.