Cupa României ediția 2022/2023 a fost una aparte, deoarece formatul clasic a fost schimbat prin introducerea grupelor. Deși fanii fotbalului românesc anticipau un ultim act în care să lupte granzii FCSB, CFR Cluj sau Universitatea Craiova, finala din acest an le pune față în față pe Sepsi Sf. Gheorghe și Universitatea Cluj. Ambele formații au reușit o singură dată în istorie să câștige trofeul, așadar ediția din acest an nu va încorona o nouă campioană.
Sibiu, gazda finalei
Stadionul Municipal din Sibiu a fost desemnat să găzduiască finala din 2023 – pe data de 24 mai. Locația partidei ce va începe la ora 20:00 este una neutră pentru Sepsi Sf. Gheorghe (deținătoarea trofeului) și Universitatea Cluj.
Alb-roșii sunt considerați mari favoriți pe site-urile de pronosticuri pariuri. Cota acestora pentru a ridica trofeul este 1.37, iar pentru un succes în 90 de minute – 1.95. De partea cealaltă, clujenii au o cotă de 3.10 pentru a se impune în finală și 5.00 pentru a-și adjudeca victoria în timpul regulamentar. O remiză după 90 de minute este cotată cu 3.50.
În faza grupelor, deținătoarea trofeului a defilat. Sepsi a fost repartizată în grupa A, alături de U Craiova 1948, FC Voluntari, Dinamo București, Unirea Slobozia și Petrolul Ploiești. Alb-roșii au trecut de Petrolul Ploiești, Dinamo București și FC Voluntari, având un golaveraj de 10:3.
Sepsi Sf. Gheorghe a avut parte de o evoluție entuziasmantă și în sferturile de finală, atunci când a dat piept cu CFR Cluj. După o jumătate de oră gazdele conduceau deja cu scorul de 2-0, grație reușitelor lui N. Păun și Ștefănescu. Burcă a fost eliminat înainte de pauză, iar Matei a irosit o lovitură de pedeapsă. În cele din urmă Sepsi a marcat pentru 30 în minutul 81 – prin Rondon – după Ștefănescu a ratat și el de la punctul cu var, cu câteva secunde în urmă.
Înainte de victoria cu CFR Cluj, Sepsi a mai făcut o victimă. Pe CS Mioveni, alb-roșii au învins-o cu scorul de 4-1, având din nou superioritate numerică în repriza secundă. Toate reușitele au fost semnate după pauză, Ion Gheorghe dând tonul.
U Cluj, meciuri mult mai dificile
Dacă Sepsi Sf. Gheorghe a făcut instrucție cu toate adversarele din drumul către finală, nu același lucru se poate spune și despre Universitatea Cluj. Emoțiile clujenilor au început încă din faza grupelor, acolo unde au fost nevoiți să dea piept cu CFR Cluj, Farul Constanța și Rapid București. Universitatea, CFR și Farul au acumulat câte 5 puncte, așadar golaverajul a făcut diferența, iar trupa lui Gheorghe Hagi a fost eliminată din competiție.
Ardelenii au trecut în sferturile de finală de Hermannstadt în deplasare, cu scorul de 2-1. Sibienii au condus la pauză, însă Chipciu și Thiam au întors soarta partidei. A fost o partidă în care pragmatismul și-a spus cuvântul, deoarece oaspeții au cadrat doar 3 șuturi pe spațiul porții adverse și au avut doar 3 cornere.
În penultimul act, unicul gol al partidei a fost reușit de Dan Nistor din penalty, în minutul 41. După pauză clujenii au fost dominați categoric, având doar 39% posesie și 0 șuturi pe poartă. Presiunea de pe Cluj Arena și-a spus însă cuvântul.
Dacă Sepsi Sf. Gheorghe se poate relaxa în campionat – acolo unde va încheia în proporție de 99% pe locul 6, Universitatea Cluj este într-o continuă tensiune. Alb-negrii sunt implicați în lupta pentru evitarea retrogradării. Un alt lucru important de menționat este faptul că ”U” nu a aplicat pentru licența europeană, așadar nu va putea evolua în preliminariile competițiilor europene.
Ambele formații dețin un singur trofeu în palmares
Cupa României este o competiție ce a fost dominată de-a lungul timpului autoritar de FCSB. Gruparea bucureșteană a adunat 23 de trofee până în acest moment, primul fiind câștigat în anul 1949. Cel mai recent succes al roș-albaștrilor a avut loc în 2020, după o finală cu Sepsi Sf. Gheorghe.
Următoarele pe listă sunt Dinamo București și Rapid București – ambele cu câte 13 trofee. Clasamentul este completat de Universitatea Craiova (5 trofee), CFR Cluj (4), Petrolul Ploiești (3), Politehnica Timișoara, UTA Arad și Ripensia Timișoara (toate cu câte 2 finale câștigate).
Universitatea Cluj a reușit să câștige acest trofeu în anul 1965. Atunci Câmpeanu și Iansuc marcau în victoria cu scorul de 2-0 contra celor de la Dinamo Pitești – pe Stadionul Republicii din București. De partea cealaltă, Sepsi Sf. Gheorghe a pus mâna pe trofeu în ediția precedentă.
Alb-roșii au întâlnit-o pe FC Voluntari în marea finală. În fața a peste 8.000 de spectatori adunați pe Giulești, Marius Ștefănescu a izbutit o dublă în minutele 22 și 38. Ilfovenii au redus din diferență în minutul 90+5, după autogolul lui Andres Dumitrescu. A fost însă mult prea târziu pentru ca soarta partidei să fie schimbată.