Scuza unui șofer de BMW „tunat“, când a fost oprit de polițiști: „E model american!“

0
1454
Foto cu rol ilustrativ

Un șofer a fost sancționat contravențional de către polițiștii rutieri pentru că ar fi adus modificări neomologate unui autoturism marca BMW cu care rula. La sistemul de semnalizare, pe partea faţă, ambele becuri erau pornite pe timpul deplasării şi avea aplicate folii pe geamurile laterale din spate şi pe lunetă, fără a avea un certificat de omologare în acest sens. Șoferul a contestat în instanță, însă a avut câștig de cauză doar în ceea ce privește foliile.

Șoferul a fost sancționat cu amendă în cuantum de 1.160 de lei și măsura tehnico-administrativă a reținerii certificatului de înmatriculare pentru sistemul de semnalizare, și cu 1.450 de lei pentru folii.

În motivarea cererii, petentul a arătat că nu a adus modificări autoturismului, aşa l-a achiziţionat, fiind al doilea proprietar, maşina fiind înmatriculată de către persoana de la care a cumpărat autoturismul, în anul 2018, fiind adus din USA.

Cu privire la această contravenţie, instanţa a constatat că, deşi petentul a depus la dosar informaţii legate de autovehiculul său, eliberate de către retailer, informaţii din care rezultă faptul că autoturismul este versiune produsă pentru USA, având în dotare sistemul de lumini specific acelor state, aceste împrejurări nu sunt de natură a determina lipsa de tipicitate a contravenţiei prevăzute de art. 13 al HG nr. 1391/2006.

„Chiar şi în situaţia în care autovehiculul ar fi fost construit cu respectivul sistem de lumini, la momentul punerii în circulaţia a autovehiculului, petentul avea obligaţia de a se asigura că sistemul de iluminare este omologat şi conform prevederilor legale naţionale. Din cartea de identitate a vehiculului rezultă că s-a realizat înmatricularea de către autoritatea competentă, dar această împrejurare nu are semnificaţia omologării sistemului de iluminare-semnalizare. Instalarea modului de poziţii sau semnalizare specific autovehiculelor produse în USA sau reactivarea acestui mod ar fi putut fi realizată şi după efectuarea inspecţiei tehnice RAR“, potrivit instanței, în speță Judecătoria Constanța.

În schimb, în ceea ce privește foliile, șoferul a dovedit că erau omologate. Astfel, judecătorii i-au admis, în parte, acțiunea și au anulat amenda în ceea ce privește foliile.

Decizia nu este definitivă.

Liliana BELCIUG

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.