ANSVSA face precizări importante despre navele care au plecat din Portul Constanța. Celula de criză își va înceta activitatea când toate animalele vor ajunge la destinație

0
45
Nava Ever Given, eșuată pe Canalul Suez. FOTO suezcanal.gov.eg

Cele 11 nave cu animalele exportate din România se află în drum spre destinaţie, respectiv ţări din Golful Persic, cu ruta prin Canalul Suez, a anunţat, marţi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Șase nave care au plecat din Portul Constanţa în perioada 16 – 23 martie 2021 au finalizat traversarea Canalului Suez în data de 29 martie 2021, iar în această seară este preconizată sosirea animalelor de pe aceste nave în Iordania şi în cursul zilei de miercuri, în Arabia Saudită“, susțin autoritățile.

De asemenea, cinci nave care au plecat din portul Constanta în perioada 23 – 24 martie 2021, vor finaliza traversarea Canalului Suez în cursul zilei de marţi. Două dintre acestea sunt deja angrenate în traversare, urmând ca imediat să se îndrepte către destinaţie.

Gestionarea rapidă şi eficientă a situaţiei se datorează acţiunilor comune întreprinse de către ANSVSA, autorităţile egiptene, exportatori, transportatori, prin prezenţa medicilor veterinari egipteni la bordul navelor şi a suplimentării stocurilor de apă şi furaje. Pe toata durata crizei generate de blocarea Canalului Suez, ANSVSA s-a aflat în contact permanent cu operatorii economici şi organizatorii transporturilor celor 11 nave şi a avut informaţii în timp real cu privire la sănătatea, bunăstarea şi protecţia animalelor aflate la bord. ANSVSA este preocupată de starea animalelor şi, în acest sens, menţine contactul cu exportatorii şi autorităţile competente din ţările de destinaţie, pentru a se asigura de respectarea condiţiilor de protecţie şi bunăstare a acestora în timpul transportului, până la destinaţie. Celula de criză constituită la nivelul ANSVSA îşi va înceta activitatea atunci când toate animalele de pe cele 11 nave vor ajunge la destinaţie“, precizează ANSVSA.

În acest context, ANSVSA mulțumește Comisiei și tuturor autorităților competente din Egipt, Liban, Libia, Siria, Iordania, Israel, Turcia și Cipru, și ale celor implicați în acest eveniment pentru deschidere, reacție promptă și bună colaborare. 

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.