DNA Constanţa a transmis marţi, 2 martie, câteva precizări legate de ancheta derulată în cazul înnisipării din staţiunea Mamaia. Procurorii au dorit să sublinieze că, prin acest dosar, nu blochează proiectul în valoare de 750 milioane de euro de extindere a plajelor de pe litoralul Mării Negre.

Reamintim comunicatul DNA: ”Această informație a apărut în contextul înregistrării, la Serviciul teritorial Constanța, a unei anchete penale în rem (față de suspiciunea comiterii unor fapte de natura penală) în care se verifică legalitatea modului în care autoritățile competente au aprobat pentru exploatare un perimetru aflat în situl arheologic subacvatic „Platforma continentală a litoralului românesc al Mării Negre (județul Constanța), perimetru despre care existau indicii că ar conține vestigii arheologice. Este adevărat că în cadrul anchetei penale s-a solicitat Căpităniei Zonale Constanța să interzică accesul navelor şi/sau exploatarea fundului Mării Negre pe un perimetru restrâns, strict delimitat (din totalul de 4,33 km2 reprezentând perimetrul destinat extragerii nisipului numai o suprafață de aproximativ 1,9 km2 a fost supusă interdicției), însă activitatea de extragere a nisipului destinat lărgirii plajelor a continuat fără constrângeri în imediata vecinătate a zonei restricționate (situată la aprox. 7-8 km de malul mării), respectiv în restul perimetrului. În zilele de 24 și 26 februarie 2021, la solicitarea procurorilor, specialiștii din cadrul Centrului de Scafandri Constanța, ai Poliției de Frontieră – Garda de Coastă – Grup Nave Constanța, precum și un arheolog scafandru au cercetat perimetrul și au identificat, cu ocazia scufundărilor, câteva fragmente lemnoase cu potențial arheologic situate în apropierea zonei în care se realizaseră extrageri de nisip. Fragmentele urmează a fi expertizate pentru a se stabili eventuala lor valoare istorică. Ca urmare, la data de 1 martie 2021, s-a solicitat Direcției Județene pentru Cultură Constanța luarea măsurilor prevăzute de lege pentru stabilirea zonei de protecție și conservarea in situ a zonei în care au fost identificate fragmentele cu potențial arheologic. Având în vedere stadiul anchetei, alte detalii nu pot fi oferite în acest moment. Vom reveni cu detalii în momentul în care situația judiciară va permite acest”.

Aşadar, după cum se precizează în comunicatul DNA, din totalul de 4,33 km2 reprezentând perimetrul destinat extragerii nisipului pentru extinderea plajei din Mamaia, pe numai o suprafață de aproximativ 1,9 km2 există interdicţia de a se lucra. Pe restul suprafeţei din perimetrul indicat, se poate lucra şi se lucrează.

“Nisipul mai ajunge 2-3 săptămâni”

Însă, de pe altă parte, spun specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, “nisipul din bucata în care este permisă extragerea a fost consumat deja pe jumătate. Ce mai este acum în acel perimetru ajunge doar pentru alte 2-3 săptămâni, după care trebuie găsită o soluţie. Ce se va extrage în următoarele 2-3 săptămâni nu acoperă necesarul de înnisipare”. “Sigur că antreprenorul lucrării a luat permis de exploatare şi pentru alte zone din mare. Dar sunt la foarte mare distanţă. Noi, când am stabilit datele acestor lucrări, am gândit să fie şi cât mai convenabil ca preţ. Dacă se termină de extras în largul mării în Mamaia, antreprenorul poate merge în alt perimetru, dar distanţa la care vor merge înseamnă alte costuri. Să luăm decizia suportării unor costuri în plus… e complicat de spus dacă putem face asta”, au completat specialiştii ABADL.

De precizat că, la solicitarea ABAL şi a Direcţiei de Cultură, DNA a precizat că ancheta demarată poate dura şi un an de zile.

A.C.

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.