Administrația Națională „Apele Române“ continuă să se judece cu firmele care au refuzat să semneze contractele pentru închirierea plajelor de pe litoral, după finalizarea etapei II a licitației.
Reprezentanții instituției ne-au transmis că „se pregătește probatoriul în instanță pentru acționarea operatorilor“. Acțiunea propriu-zisă nu a fost demarată încă, au mai adăugat aceștia. Potrivit reprezentanților ANAR, este vorba de două firme: SC Vasaro SRL și SC Gya Marine Systems SRL.
Detalii despre firme
Vasaro SRL este o firmă din Constanța, înființată în anul 2007. Aceasta are ca obiect de activitate „comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun“. În anul 2022, societatea nu a avut activitate și la final a raportat pierderi de 632 de lei. Administrator este Vasile Trașcă, care este asociat majoritar, alături de Adrian Simion, conform listafirme.ro.
Conform rezultatelor licitației de închiriere a plajelor de pe litoral, etapa II, asocierea SC Delta Aurora SA (lider) – SC Vama 4 You Resort SRL – SC Vasaro SRL și-a adjudecat suprafața de 9.799 de metri pătrați de plajă (sectorul I, subsectorul 3w) din Constanța. Prețul este de 124.246 de lei, fără TVA, pentru perioada 2023 – 2024. SC Vasaro SRL și-a adjudecat și suprafața de 2.099 de metri pătrați de plajă (subsectorul 10) din Vama Veche.
SC Gya Marine Systems SRL este o firmă din Vama Veche, înființată în anul 2010. Aceasta are ca obiect de activitate „construcția de nave și structuri plutitoare“. În anul 2022, societatea a avut o cifră de afaceri de 2.922.578 de lei, pierderi de 319.717 lei și 24 de angajați. Administrator și unic asociat este Mărioara Ion. La capitolul beneficiarii fondurilor firmei apare și Teodor Munteanu, potrivit listafirme.ro.
Asocierea SC Gya Marine Systems SRL și CrisivaProd SRL și-a adjudecat o suprafață de 1.707 metri pătrați (subsectorul 9) din Vama Veche.
Context
La sfârșitul lunii mai a.c., Administrația Națională „Apele Române“ anunța că a început demersurile legale necesare pentru acționarea în judecată a mai multor operatori de plajă care nu s-au prezentat sau nu au agreat modelul-cadru contractual, în vederea semnării contractelor de închiriere pentru sectoarele de plajă adjudecate, arăta instituția în cadrul unui comunicat de presă.
De asemenea, ANAR a acționat în judecată toți operatorii de plajă care, după publicarea și intrarea în vigoare a Ordonanței nr. 8/2023, au refuzat sistematic demolarea vechilor beach-baruri, ocupând plajele abuziv și contrar prevederilor legale. Din acest motiv, o parte din sectoarele de plajă nu au putut să fie scoase la licitație. În funcție de hotărârile instanțelor de judecată, va fi stabilită valoarea financiară a prejudiciului adus Statului Român, ANAR urmând să întreprindă demersurile necesare pentru recuperarea integrală a acestuia, anunță sursa citată.
Având în vedere motivele invocate public de o parte dintre operatorii de plajă cu privire la modul de implementare al ANAR a OUG nr. 8/2023, au fost făcute următoarele precizări:
„ANAR a acționat conform cerințelor și prevederilor legale a
Ordonanței, emise de autoritatea publică în domeniul gospodăririi apelor,
respectiv Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Pornind
de la valoarea prețului de pornire stabilită prin OUG și indexată la indicele
prețului de consum, respectiv de 16,37%, participanții la licitație au ofertat
un nivel mediu al chiriei de peste 60,48% aferent etapelor I și II al
procedurilor de licitație publică organizate de ANAR.
Caietul
de sarcini a fost însușit și asumat de către participanții la licitație și,
ulterior, condițiile/criteriile stabilite au devenit obligații contractuale
pentru cei care au câștigat, respectiv adjudecat sectoarele de plajă.
Documentația
de atribuire și Caietul de sarcini a fost avizat de către Ministerul
Antreprenoriatului și Turismului, conform art. 3 alin. 2 din aceeași OUG.
Ulterior, documentația-cadru personalizată pe fiecare sector și subsector a
fost comunicată solicitanților, inclusiv prețul minim de pornire pentru toate
categoriile de plajă.
În
ceea ce privește taxele de beach-bar, au fost eliminate diferențele
semnificative care existau în anii precedenți între stațiunile:
–
Mamaia și Constanța (între 250 – 300 de lei/mp/an);
–
sudul litoralului, inclusiv Năvodari (între 600 – 1.150 de lei/mp/an)
fiind
stabilit un tarif unitar mediu de închiriere pentru suprafețele de plajă
ocupate cu beach-bar, aferent sectoarelor/subsectoarelor cu destinaţie
turistică, amplasate la nivel de UAT, respectiv de: 864,97 lei/mp/an. Vezi Ghid“.
Pe parcursul întregului sezon estival, ANAR va constitui echipe de inspectori care vor verifica modul de îndeplinire a obligațiilor contractuale de către operatorii de plajă, mai preciza instituția.
Petruț IACOB
Citește și: