Administrația Națională „Apele Române“ (ANAR) a anunțat, recent, că a acționat în judecată toți operatorii de plajă care, după publicarea și intrarea în vigoare a Ordonanței numărul 8/2023, au refuzat sistematic demolarea vechilor beach-baruri, ocupând plajele abuziv și contrar prevederilor legale. Concret, în acest moment sunt deja cinci firme cu care se judecă cei de la Apele Române, iar acțiunile în judecată nu se vor opri aici. Una dintre societăți este controlată de Ciprian Marica, acționar la Farul Constanța.
Conform reprezentanților ANAR, sunt deschise patru acțiuni în instanță, în prezent. Este vorba despre următoarele firme: Balcan Expres SRL, Legendary Pub SRL, Caelia Mamaia SRL și Havana Beach Trust SRL. Acestea sunt ale operatorilor de plaje din stațiunea Mamaia. Pe lângă aceștia, mai este și un operator de plajă din Constanța. Este vorba de Dragoș Com SRL.
Detalii despre firmele cu care se judecă Administrația Națională „Apele Române“
Balcan Expres SRL este o firmă cu sediul în Mamaia, înființată în anul 1992. Aceasta are ca obiect de activitate „restaurante“. În anul 2022, societatea a avut o cifră de afaceri de 1.857.596 de lei, un profit net de 823.757 de lei și șapte angajați. Administratori și asociați sunt Tagedin Chespi și Viorel Crăciun, potrivit datelor de pe listafirme.ro. Este firma care administrează resortul Enigma.
Legendary Pub SRL este o firmă cu sediul în Mamaia, înființată în anul 2013. Aceasta are ca obiect de activitate „baruri și alte activități de servire a băuturilor“. În anul 2021, societatea a avut o cifră de afaceri de 145.785 de lei, a avut pierderi de 156.140 de lei și doi angajați. Administratori și asociați sunt Alexandra Anca Sorescu și Cristina Sorescu, conform listafirme.ro.
Caelia Mamaia SRL este o firmă cu sediul în București, înființată în anul 2013. Aceasta are ca obiect de activitate „restaurante“. În anul 2022, societatea a avut o cifră de afaceri de 1.993.699 de lei, zero profit net și nouă angajați. Administratorul firmei este Alexandru Sautner. Asociat majoritar este Ciprian Marica, acționar la Farul Constanța. Celălalt asociat este Alexandru Sautner, potrivit listafirme.ro.
Havana Beach Trust SRL este o firmă cu sediul în București, înființată în anul 2011. Aceasta are ca obiect de activitate „baruri și alte activități de servire a băuturilor“. În anul 2022, societatea a avut o cifră de afaceri de 335.434 de lei, zero profit net și trei angajați. Administratorul și unicul asociat este Marian Alexandru, conform listafirme.ro.
Dragoș Com SRL este o firmă din Constanța , înființată în anul 1994. Aceasta are ca obiect de activitate „comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun“. În anul 2021, societatea a avut o cifră de afaceri de 549.010 lei, pierderi de 78.947 de lei și trei angajați. Administratori și asociați sunt Constantin Cîrlan și Viorica Cîrlan, aceștia fiind și asociați, potrivit lisstafirme.ro. Constantin Cîrlan este operator de plajă (Paco Beach), în zona Faleză Nord.
Operatorul de plajă din Faleză Nord se judecă cu ABADL și Primăria Constanța
Dragoș Com SRL a acționat în judecată Administrația Bazinală Dobrogea Litoral și Primăria Constanța, conform dosarului cu numărul 11681/212/2023, înregistrat la Judecătoria Constanța.
Concret, reclamantul cere obligarea ABADL si Primăriei să se abțină de la demersuri care să pericliteze activitatea economică a firmei, până la încetarea de drept a contractului de închiriere și eliberarea spațiului. Acțiunea a fost admisă de instanță, iar ABADL și-a asumat dreptul reclamantului de a folosi spațiul închiriat până la emiterea autorizației de desființare, după încetarea contractului
Primăria Constanța susține că nu a emis autorizații de desființare a construcțiilor de pe plajele din Mamaia
Într-un răspuns solicitat de Focus Press de la Primăria Constanța, instituția susținea, la începutul lunii mai a.c., că nu au fost emise autorizații de desființare în anul 2023, în vederea construcțiilor de pe plajele din stațiunea Mamaia. Am solicitat, concret, în baza Legii 544/2001, câte autorizații de desființare a eliberat Primăria Constanța, în acest an, pentru construcțiilor de pe plajele din municipiul Constanța și stațiunea Mamaia.
Context
Administrația Națională „Apele Române“ a început demersurile legale necesare pentru acționarea în judecată a mai multor operatori de plajă care nu s-au prezentat sau nu au agreat modelul-cadru contractual în vederea semnării contractelor de închiriere pentru sectoarele de plajă adjudecate, arată instituția în cadrul unui comunicat de presă.
De asemenea, ANAR a acționat în judecată toți operatorii de plajă care, după publicarea și intrarea în vigoare a Ordonanței nr. 8/2023, au refuzat sistematic demolarea vechilor beach-baruri, ocupând plajele abuziv și contrar prevederilor legale. Din acest motiv, o parte din sectoarele de plajă nu au putut să fie scoase la licitație. În funcție de hotărârile instanțelor de judecată, va fi stabilită valoarea financiară a prejudiciului adus Statului Român, ANAR urmând să întreprindă demersurile necesare pentru recuperarea integrală a acestuia, anunță sursa citată.
Având în vedere motivele invocate public de o parte dintre operatorii de plajă cu privire la modul de implementare al ANAR a OUG nr. 8/2023, au fost făcute următoarele precizări:
„ANAR a acționat conform cerințelor
și prevederilor legale a Ordonanței, emise de autoritatea publică în domeniul
gospodăririi apelor, respectiv Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Pornind de
la valoarea prețului de pornire stabilită prin OUG și indexată la indicele
prețului de consum, respectiv de 16,37%, participanții la licitație au ofertat
un nivel mediu al chiriei de peste 60,48% aferent etapelor I și II al
procedurilor de licitație publică organizate de ANAR.
Caietul de
sarcini a fost însușit și asumat de către participanții la licitație și,
ulterior, condițiile/criteriile stabilite au devenit obligații contractuale
pentru cei care au câștigat, respectiv adjudecat sectoarele de plajă.
Documentația
de atribuire și Caietul de sarcini a fost avizat de către Ministerul
Antreprenoriatului și Turismului, conform art. 3 alin. 2 din aceeași OUG.
Ulterior, documentația-cadru personalizată pe fiecare sector și subsector a
fost comunicată solicitanților, inclusiv prețul minim de pornire pentru toate
categoriile de plajă.
În ceea ce
privește taxele de beach-bar, au fost eliminate diferențele semnificative care
existau în anii precedenți între stațiunile:
– Mamaia
și Constanța (între 250 – 300 de lei/mp/an);
– sudul
litoralului, inclusiv Năvodari (între 600 – 1.150 de lei/mp/an)
fiind
stabilit un tarif unitar mediu de închiriere pentru suprafețele de plajă
ocupate cu beach-bar, aferent sectoarelor/subsectoarelor cu destinaţie
turistică, amplasate la nivel de UAT, respectiv de: 864,97 lei/mp/an. Vezi Ghid.
Pe parcursul întregului sezon estival, ANAR va constitui echipe de inspectori care vor verifica modul de îndeplinire a obligațiilor contractuale de către operatorii de plajă, mai precizează instituția.
Apele Române: „Infirmăm afirmațiile referitoare la faptul că operatorii nu ar fi știut/nu ar fi avut timp să își demoleze construcțiile și să elibereze sectoarele de plajă“
Cei de la Apele Române au venit și cu clarificări în urma unor declarații făcute de președintele de onoare al RESTO Constanța, Corina Martin, pentru DC NEWS. Instituția susține că ABADL a parcurs toate demersurile legale pentru eliberarea de sarcini a sectoarelor de plajă:
„Referitor la declarațiile doamnei Corina Martin respectiv că «operatorii economici nu au cum să demoleze pentru că nu au timp să își dezafecteze construcțiile, întrucât au nevoie de autorizația de demolare obținută de la Primărie se obține în patru luni de zile», precizam faptul ca operatorii acționați în judecată pentru nedemolarea construcțiilor la această oră sunt cei cărora contractele de închiriere le expiraseră în data de 15 octombrie 2022. Potrivit contractului de închiriere semnat fără obiecțiuni în anul 2013, operatorul economic avea ca obligație contractuala predarea sectorului de plajă la data expirării contractului, respectiv liber de construcții și într-o stare de igienizare corespunzătoare, obligații pe care nu și le-a îndeplinit.
Subliniem faptul că ABADL a parcurs toate demersurile legale pentru eliberarea de sarcini a sectoarelor de plajă, respectiv:
– ABADL a controlat și a dispus măsuri pentru eliberarea sectoarelor de plajă la data de 15.10.2022;
– ulterior, a notificat operatorii (noiembrie 2022, martie 2023 – inclusiv Primăria) în vederea eliberării sectoarelor de plajă menționând că acestea (sectoarele) vor fi face obiectul unei viitoare proceduri de licitație numai în măsura în care vor fi libere de sarcini.
– niciunul dintre operatori în cauză nu a făcut dovada, la data expirării contractului, că ar avea certificat de urbanism.
Au fost 33 de situații similare. Dintre acestea, au rămas patru operatori, unul pe Constanța și trei pe Mamaia.
Prin urmare, pentru corecta informare a publicului, infirmăm afirmațiile referitoare la faptul că operatorii nu ar fi știut/nu ar fi avut timp să își demoleze construcțiile și să elibereze sectoarele de plajă“.
Reamintim că, spre sfârșitul lunii martie a.c., primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, alături de reprezentanții RESTO au mers în vizită la București, la Apele Române, pentru a discuta în legătură cu problema plajelor de pe litoral, care riscau să rămână neamenajate în acest sezon estival. Mai mult, atunci, operatorii economici ar fi primit o somație de demolare a beach-barurilor, potrivit căreia aceste construcții trebuiau demolate în trei zile, după cum a declarat președintele de onoare al RESTO Constanța, Corina Martin. Aceasta a mai precizat că Apele Române s-ar fi îndreptat spre primarul Vergil Chițac în privința demolării construcțiilor de plajă.
„Noi am întrebat ANAR-ul «Cum derulați licitații pentru aceste suprafețe?» ANAR-ul s-a îndreptat spre domnul primar, păi demolați-le dumneavoastră. Domnul primar a susținut că nu poate demola ceva ce a fost construit cu autorizație, deci sunt legale și acum. Pentru demolare, trebuie să urmăm aceeași pași, legali, de demolare. Domnul primar a venit să explice că nu poate să demoleze el, așa cum ANAR-ul i-a transmis și lui o adresă. Operatorii au primit o adresă de somație, ca în trei zile să demoleze, și Primăria Constanța a primit o înștiințare. Și domnul primar, căruia i-am cerut eu, personal, această întâlnire, a reacționat, ne-a primit a doua zi dimineață, cum am cerut, și imediat, apoi, prefectul. Au înțeles situația. Și-au dat seama că, de fapt, se va îndrepta spre Primărie și nu pot să facă nici ei asta, și împreună am participat la această întâlnire la București“, a adăugat Corina Martin.
Petruț IACOB
Citește și:
este Armia Aromana de Ape.
Astia sunt batuti in cuie, pe vecie?
Au furat pamanturile pescariilor si le-au dat vericilor si securistilor!
În primul rand nu este normal sa se concesioneze toate plaja, mai ales în Constanța, aceasta fiind plaja orașului, susținută tot din taxele locuitorilor.
În al doilea rand beach barurile nu au ce cauta in mijlocul plajei pe nisip. Ar trebui relocate la marginea plajei, asa cum sunt în tarile civilizate ale Europei.
De asemeni la sfârșitul sezonului ar trebui ca operatorul de plaja sa aiba obligatia de a le ridica impreuna cu umbrelele si sezlongurile, sa le depoziteze in alta parte pentru sezonul urmator. Astfel încât sa nu mai vedem cotețe pe toată plaja, măcar în extrasezon sa lăsăm natura în pace. Asa se procedează în alte tari civilizate cu tradiție în turism.