Primăria Constanța susține că nu au existat autorizații de desființare, în anul 2023, în vederea construcțiilor de pe plajele din stațiunea Mamaia. Am solicitat, concret, în baza legii 544/2001, câte autorizații de desființare a eliberat Primăria Constanța, în acest an, în vederea construcțiilor de pe plajele din municipiul Constanța și stațiunea Mamaia.
„Nu au fost identificate înscrisuri (anul 2023) pentru autorizații de desființare Stațiunea Mamaia”, a răspuns Primăria Constanța. După cum se poate observa, în privința situației desființării construcțiilor de plajele din municipiul Constanța, primăria nu a transmis un răspuns.
Context:
Spre sfârșitul lunii martie a.c., primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, alături de reprezentanții RESTO au mers în vizită, la București, la Apele Române, pentru a discuta în legătură cu problema plajelor de pe litoral, care riscau să rămână neamenajate în acest sezon estival. Mai mult, operatorii economici ar fi primit, atunci, o somație de demolare a beach-barurilor, potrivit căreia aceste construcții trebuiau demolate în trei zile, după cum a declarat președintele de onoare al RESTO Constanța, Corina Martin. Aceasta a mai precizat că Apele Române s-ar fi îndreptat spre primarul Vergil Chițac în privința demolării construcțiilor de plajă.
„Noi am întrebat ANAR-ul «Cum derulați licitații pentru aceste suprafețe?» ANAR-ul s-a îndreptat spre domnul primar, păi demolați-le dumneavoastră. Domnul primar a susținut că nu poate demola ceva ce a fost construit cu autorizație, deci sunt legale și acum, pentru demolare, trebuie să urmăm aceeași pași, legali, de demolare. Domnul primar a venit să explice că nu poate să demoleze el, așa cum ANAR-ul i-a transmis și lui o adresă. Operatorii au primit o adresă de somație, ca în trei zile să demoleze, și Primăria Constanța a primit o înștiințare. Și domnul primar, căruia i-am cerut eu, personal, această întâlnire, a reacționat, ne-a primit a doua zi dimineață, cum am cerut, și imediat, apoi, prefectul. Au înțeles situația. Și-au dat seama că, de fapt, se va îndrepta spre Primărie și nu pot să facă nici ei asta, și împreună am participat la această întâlnire la București“, a adăugat Corina Martin.
În prezent, Administrația Națională „Apele Române” a lansat licitația publică privind închirierea suprafețelor de plajă cu destinație turistică ale Mării Negre pentru sezoanele estivale 2023, respectiv 2024, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 8/9 martie 2023. Perioada de depunere a ofertelor se încheie în data de 2 mai 2023, la ora 12.00, fiind vizate sub-sectoare de plajă din Mamaia, Constanța, Tuzla, Costinești, Jupiter, Venus, Cordon Venus-Saturn, Vama Veche, Saturn, Mangalia. Conform documentului cele mai multe suprafețe scoase la licitație sunt în Mamaia.
În primă fază, 81% din subsectoarele intrate în procedura de licitație publică au fost adjudecate, a transmis Administrația Națională „Apele Române“, prin intermediul unui comunicat de presă. După finalizarea procedurii de închiriere a suprafețelor de plajă derulate de Administrația Națională „Apele Române“, în baza Ordonanței nr. 8 /2023, nivelul total al chiriei stabilit în urma licitației se ridică la peste 50 % față de valoarea totală de pornire.
Guvernul a aprobat, în data de 9 martie 2023, o ordonanță de urgență privind procedura de închiriere a suprafețelor de plajă cu destinație turistică ale Mării Negre pentru sezoanele estivale 2023 – 2024. Astfel, se stabilește termenul contractului de închiriere la doi ani.
Petruț IACOB
Citește și:
Lasa-ti mizeriile în continuare… Sa vina spaga , sa vina spaga din nisip!!!!
se demoleaza decat pescariile!
Din 32, au mai ramas 2!
Prea multe, vrem blocuri si teraseeee!