Situația plajelor, pentru acest sezon estival, rămâne în stand by: primarul Vergil Chițac și reprezentanții RESTO s-au întâlnit, la București, cu cei ai Apelor Române

3
1382

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, alături de reprezentanții RESTO au mers în vizită, la București, la Apele Române, pentru a discuta în legătură cu problema plajelor de pe litoral, care riscă să rămână neamenajate în acest sezon estival. Mai mult, operatorii economici ar fi primit o somație de demolare a beach-barurilor, potrivit căreia aceste construcții trebuiau demolate în trei zile. În continuare, se așteaptă o soluție din partea Apelor Române, în privința licitației plajelor.

Președintele de onoare al RESTO Constanța, Corina Martin, a explicat, pentru Focus Press că, în acest moment, nu se pot face licitații pentru suprafețele de plajă unde există beach-baruri, însă nici acestea nu pot fi demolate de îndată, deoarece autorizațiile durează câteva luni pentru a fi finalizate.

„Nu se pot face licitații pe suprafețele pe care există beach-baruri, dar nu pot fi demolate nici în trei zile, nici în trei săptămâni și nici în trei luni, pentru că autorizațiile de demolare durează undeva spre cinci luni, pentru a ieși la finalizarea ei. Noi am fost să explicăm Apelor Române, la București, pentru că la ei se va face licitația, s-a trecut de ABADL, considerând că acolo s-au produs erori și este clar că așa a fost. Erorile au dus aici. Astfel, în data de 16 martie am demonstrat Apelor Române că sunt multe suprafețe care nu sunt libere pentru a fi scoase la licitație. Și nici nu au cum să fie libere“, a spus Corina Martin.

Și primarul Vergil Chițac ne-a transmis că, momentan, nu ne poate oferi mai multe detalii, deoarece „situația este în desfășurare“. În speță, se așteaptă o soluție din partea Apelor Române, după întâlnirea care a durat trei ore și jumătate.

Contactat telefonic, directorul general al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, Hristu Uzun, ne-a declarat doar că este convins că aceste probleme se vor rezolva.

Corina Martin a explicat cum s-a desfășurat întâlnirea de la București, la care a fost prezent și primarul Constanței. Președintele de onoare al RESTO a precizat că operatorii economici au mai primit o somație de demolare în luna noiembrie a anului trecut.  Ea a mai explicat că se aștepta un răspuns din partea ABADL în privința prelungirii sau nu a contractelor pentru plaje și că nu s-ar fi știut de organizarea licitațiilor.

„Așteptăm din partea ANAR o soluție, după ce am avut o întâlnire de trei ore și jumătate, care a fost foarte aprinsă. Am avut o întâlnire cu primarul și prefectul. Ambii au înregistrat cererea noastră. De altfel, primarul a fost alături de noi. Problema plajelor este, în continuare, în dispută. La ANAR nu se cunoșteau multe dintre aspectele pe care noi le-am spus. Somația de demolare a venit miercuri (n.r. – 15 martie a.c.). Aveam trei zile să se demoleze aceste beach-baruri. A mai existat o somație din partea ABADL, în noiembrie, către membrii noștri, atunci a fost prima. Noi am explicat atunci, în adrese, că trebuie autorizații de demolare, că durează și nu s-a mai întâmplat nimic. Ca atare, toți membrii noștri au înțeles, tacit, că pot rămâne în picioare aceste active. Noi nici nu știam că vor fi licitații, încă așteptam ca ABADL să răspundă dacă le prelungesc sau nu contractele. Ca atare, ei nu au demolat, pentru că nici ABADL nu a mai insistat. Deodată, au venit aceste somații. Dar nu pot fi demolate în trei zile“, a spus Corina Martin.

Președintele de onoare al RESTO Constanța a mai precizat că Apele Române s-ar fi îndreptat spre primarul Vergil Chițac în privința demolării construcțiilor de plajă.

Noi am întrebat ANAR-ul «Cum derulați licitații pentru aceste suprafețe?» ANAR-ul s-a îndreptat spre domnul primar, păi demolați-le dumneavoastră. Domnul primar a susținut că nu poate demola ceva ce a fost construit cu autorizație, deci sunt legale și acum, pentru demolare, trebuie să urmăm aceeași pași, legali, de demolare. Domnul primar a venit să explice că nu poate să demoleze el, așa cum ANAR-ul i-a transmis și lui o adresă. Operatorii au primit o adresă de somație, ca în trei zile să demoleze, și Primăria Constanța a primit o înștiințare. Și domnul primar, căruia i-am cerut eu, personal, această întâlnire, a reacționat, ne-a primit a doua zi dimineață, cum am cerut, și imediat, apoi, prefectul. Au înțeles situația. Și-au dat seama că, de fapt, se va îndrepta spre Primărie și nu pot să facă nici ei asta, și împreună am participat la această întâlnire la București“, a adăugat Corina Martin.

Întrebarea fără răspuns, în acest moment, este cine va demola aceste construcții de pe plajă? Președintele de onoare al RESTO Constanța a precizat că va merge luni, 20 martie a.c., la premierul Nicolae Ciucă.

„Asta a rămas în suspans, după trei ore și jumătate. Întâlnirea a fost solicitată de noi și primarul ne-a intermediat-o. Eu, în paralel, prin federația noastră, am depus spre Cancelaria prim-ministrului și către Florin Jianu. Luni avem întâlnire la Cancelaria prim-ministrului. Noi, în continuare, susținem că autoritățile statului, din bâlbâială, din lipsă de reacție, din lipsă de răspuns, din septembrie și până acum, au dus la această situație, de care nu se face vinovat agentul economic și nici turistul nu are de ce să suporte plaje goale. Cert este că pe aceste suprafețe nu se pot derula licitații și abia acum ANAR-ul a înțeles acest lucru. ANAR-ul a primit acum două zile această sarcină, de a se ocupa de această poveste. Nu au știut nimic până acum“, conform președintelui de onoare RESTO Constanța.

În concluzie, se așteaptă soluția din partea Apelor Române.

„Am venit cu o soluție provizorie. Urmează să primim un răspuns. După ce aflăm răspunsul, vom vedea care este poziția finală a ANAR. Ei sunt pregătiți de licitații și noi am venit să le spunem că nu se pot face licitații pe acele suprafețe“, a mai spus Corina Martin.

Context

Guvernul a aprobat, în data de 9 martie 2023, o ordonanță de urgență privind procedura de închiriere a suprafețelor de plajă cu destinație turistică ale Mării Negre pentru sezoanele estivale 2023 – 2024. Astfel, se stabilește termenul contractului de închiriere la doi ani.

Comunicatul integral

„Executivul a aprobat, în ședință de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ordonanța de Urgență privind procedura de închiriere a suprafețelor de plajă cu destinație turistică ale Mării Negre pentru sezoanele estivale 2023 – 2024.

Prin acest OUG, au fost prevăzute reglementări considerate optime, pentru a putea fi desfășurate în timp util licitațiile privind închirierea plajelor. De asemenea, acest act normativ va reduce impactul negativ asupra operatorilor economici din sectorul turistic și al activităţilor de turism pe litoralul Mării Negre, realizându-se organizarea corespunzătoare a activităţilor specifice sezonului estival și îmbunătăţirea condiţiilor de desfăşurare a activităţilor turistice și de agrement.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin ANAR, asigură administrarea în bune condiții și exploatarea optimă a suprafețelor de plajă turistică de la Marea Neagră, susceptibile de închiriere, precum și îndeplinirea condițiilor privind realizarea funcției turistice a acestor bunuri aparținând domeniului public al statului. Ținând cont că, în anul 2022, aproximativ 200 de contracte de închiriere a plajei au încetat prin ajungerea la termen și, în același timp, o serie de lucrări privind combaterea eroziunii costiere au fost finalizate sau se află în curs de finalizare, drept pentru care loturile de închiriat au suferit modificări prin cuprinderea acestor suprafețe noi, este necesară reglementarea condițiilor de închiriere, în raport de începerea sezonului estival.“

„Ordonanța de urgență reglementează organizarea licitațiilor și derularea contractelor de închiriere ținând cont că, de la 1 mai, începe sezonul estival. Astfel, se vor reduce termenele de desfășurare a licitațiilor, dar și a numărului de oferte maxim admisibile în prezența cărora poate fi adjudecată licitația (de la două oferte la una). De asemenea, se stabilește termenul contractului de închiriere la doi ani (sezoanele estivale 2023-2024 – termen minim necesar obținerii noului PUZ) și va exista posibilitatea analizării ofertelor de închiriere de către mai multe comisii, organizate la nivelul ANAR. Toate aceste propuneri de reglementare subsumate vor conduce la reducerea la jumătate a perioadei de licitație și încheiere a contractelor, în prezent perioada însumând cel puțin 55 de zile“, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos.

Petruț IACOB

Citește și:

3 COMENTARII

  1. asa nu mai vine nimeni la Marea Neagra. I-a gonit Chitac pe toti cu parcarile si taxele lui!
    Taxe si imobiliare, doar astea il intereseaza. Aaa si distrugerea strazilor!
    Cat despre tarabagii, acestea vor vedea ca nu poti pune orice pret doar ca esti pe plaje.
    Grecia, Bulgaria, Turcia, etc, au alti edili…

  2. Pai sa le dea chitacu autrizatie de demolare in doua zile ,la trotuarele de pe 1 Mai nu au avut nevoie de nici o autorizatie. Nui asa chitacule ?

  3. Daramati sandramalele …fara plastice…fara muzica data la maxim…plaja inseamna nisip curat si apa…vrem sa ascultam marea…nu urlete si tobe din jungla…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.