Proaspăt pensionat în luna martie a.c., pentru limită de vârstă, colonelul Constantin Dima, fostul comandant al Grupării Mobile de Jandarmi „Tomis“, a chemat în judecată Jandarmeria Română, într-o cauză ce are legătură tocmai cu trecerea sa în rezervă.
După o lungă carieră în Jandarmerie, colonelul Constantin Dima a trecut în rezervă în luna martie a.c., cu fruntea sus, așa cum s-a menținut în toată cariera sa militară. Numai că această pensionare, pentru limită de vârstă s-a făcut, cumva, la modul obligat-forțat.
Mai exact, colonelul Constantin Dima a fost pensionat deși legea îi permitea să continue încă doi ani în activitate. Potrivit prevederilor Legii nr. 80 din 11 iulie 1995, art. 86: „Cadrele militare din Ministerul Afacerilor Interne (…) sunt menținute în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare până la vârsta de 60 de ani, la cererea acestora (…) cu aprobarea ministrului Afacerilor Interne, pentru ofițeri“.
Așa cum se poate observa, textul de lege nu spune că ofițerii pot fi menținuți sau nu în funcție, ci precizează destul de clar că ofițerii sunt menținuți în activitate la cererea acestora, cu aprobarea ministrului.
Așa se face că, după ce a fost anunțat că sistemul îl trece automat în rândul rezerviștilor, Constantin Dima a făcut un raport prin care a solicitat Ministerului să fie menținut în activitate până la 60 de ani, așa cum prevede Statutul Cadrelor Militare menționat mai sus. Raportul a fost înaintat Inspectoratului General de Jandarmi, după care a ajuns pe masa ministrului Lucian Bode, pentru a-l semna.
Doar că la sfârșitul lunii martie a.c. i-a fost comunicat Ordinul nr. 1039/31.03.2023 al ministrului, prin care i-a fost respinsă solicitarea și că se află în situația de predare/primire.
Toate acestea au avut loc în condițiile în care, în luna decembrie 2022, colonelul Dima a fost premiat de președintele Klaus Iohannis, chiar la propunerea ministrului, pentru rezultate deosebite în activitate.
Acțiune în instanță
Din cauza respingerii solicitării de prelungire a activității, așa cum prevede legea, Constantin Dima s-a adresat instanței, uzând de dreptul său legal de a cere anularea ordinului prin care o fost pensionat, deși solicitase în prealabil, tot în mod legal, să rămână în activitate.
Astfel, în data de 29 mai a.c., pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrată acțiunea prin care colonelul Constantin Dima, în calitate de reclamant, a cerut anularea Ordinul nr. 1039/31.03.2023, împotriva Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Urmează ca instanța să stabilească termenul de judecată al acțiunii civile și, ulterior, soluționarea ei.
Date biografice
Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri a Ministerului de Interne Bucureşti şi cu mai multe studii post universitare, dar şi absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ Bucureşti, Constantin Dima a ocupat mai multe funcţii, începând cu anul 1990.
Tomp de 5 ani, în perioada 2009 – 2014, a fost șef al statului major la unitatea specială de la Cernavodă.
Pe 1.02.2014 a fost împuternicit pe funcţia de inspector-şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Constanţa, iar pe 21.03.2014 a devenit şef cu acte în regulă.
În decembrie 2018 a plecat în misiune internaţională de menţinere a păcii, sub egida ONU (MINIJUST), în Republica Haiti.
Pe 1.10.2019 a devenit comandantul Grupării de Jandarmi Mobile (GJM) „Tomis“.
Singura întrebare care se ridică în toată această speță este: MAI chiar nu mai are nevoie de oameni? Pentru că, din câte se știe, este deficitar la capitolul personal.
Daniel ALBU
Aveți dreptate, este deficit de personal, dar la funcțiile mici de la baza carierei. Pentru funcțiile de comandă este concurență mare..
Este foarte simplu, ministrul nu a aprobat ! In MAI nu mai este nevoie de dinozauri !
Cand a plecat din sistem, a tinut o adunare in care si-a luat ramas bun de la toti subordonatii. Acum s-a razgandit ? Costele, fara tine, e mai bine …! 😁
Daca era vreun competent il mai voia ministru si-i aproba! Asa ca….
Îi plăcea să planteze trandafiri prin curtea unității…în rest, era zero barat !
personal pentru ingrijit gradina, il chem alaturi, eu jumatate si el jumatate!
Maine, daca dispare MI, va dau scris, nu se schimba nimic!
Mai bine fara el!!!!
Daca era in strada si facea patrula pleca anticipat. Propun instantei sa – l reangajeze dar sa mearga in strada patrula pedestra si sa faca ture de noapte.
Asta nu se dadea dus frate djn Jandarmerie! O mostenise de la Papu! Nu a meritat functia! Total neprofesionist!
Unii se despart greu de scaun.
Un om deosebit ❤
Au murit degeaba copiii aia la revolutie. Nu o sa mai scapam niciodata de comunisti si de comunismele astea.
Focus Press, de ce nu intri in Gruparea de Jandarmi (UM 0608) sa vezi ca in afara de plantat 10 pungi de gazon și 12 trandafiri… acest comandant este inexistent ?!
Pereții clădirii se dărâma, la propriu
Toaletele sunt focare de infecție
Mobilierul vechi, este cerșit de pe la hoteluri
In misiuni, absent și necunoscător.
Noroc de adjunct, Col. Boca! Și nu încerc sa-l slăvesc defel.
Dar uite cum cu o floare se face și primavara !
O floare si un gazon … pardon
Eu vad ceva scris despre drepturile cuiva pentru care se judeca asa cum am face toti. Cand altii ies la pensie la 45 de ani, nu e bine. Ca asta a vrut sa mai munceasca in continuare dar nu a fost lasat iar nu e bine. Cine sa va mai inteleaga? Scrie cineva aici ceva de linguseala, dar nu stie sa faca diferenta intre a linguseala si dreptate. Deh,minte de jandarm.
Total incompetent, laș, fricos, neasumat. Cand veneai la el in birou sa raportezi o problema de serviciu te punea sa-i admiri florile. Promova machidoni de-ai lui care nu aveau nicio treaba cu serviciul.