Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, a solicitat de la Agenția pentru Protecția Mediului din Constanța un nou acord de mediu pentru proiectul de „Reducerea Eroziunii Costiere Faza II“. Dar experții de mediu au considerat oportun întocmirea unui nou raport, înainte să își dea avizul.
Zona costieră din România se confruntă cu probleme semnificative în ceea ce privește distrugerea habitatelor, eroziunea costieră, poluarea apei și sărăcirea resurselor naturale. Eroziunea costieră reprezintă una dintre problemele majore de mediu a zonei costiere din România. În urma cu 50 — 60 de ani, în zona litoralului românesc a existat un echilibru între eroziune și depuneri, astfel că linia țărmului nu a suferit modificări majore pe termen lung. Acest echilibru a fost perturbat ca urmare a apariției factorilor antropici. Totalitatea construcțiilor realizate pe râurile interioare și pe fluviul Dunărea, dar și a lucrărilor portuare realizate pe litoralul românesc constituie factorii antropici care au schimbat echilibrul dintre eroziune și depunere.
Prin implementarea proiectului „Reducerea Eroziunii Costiere Faza II“, se urmărește protecția coastei litoralului Mării Negre pe teritoriul României, prin dezvoltarea unui program de lucrări specifice ce au în vedere reabilitarea și protejarea liniei țărmului, a terenurilor adiacente și a ecosistemelor de uscat și marine, dar și protejarea infrastructurii economice și a obiectivelor sociale periclitate de procesele de eroziune marină.
Dar Acordul de Mediu nr. 20 din 11.11.2016, emis de Agenția pentru Protecția Mediului Constanța cu privire la Studiul de Fezabilitate pentru proiectul de protecție și reabilitare a litoralului românesc — faza II, aproba proiectul care avea în vedere doar măsuri de îmbunătățire a habitatelor marine, fără soluția tehnică de combatere a eroziunii cordonului litoral privitor la zona Eforie Centru prin înnisipare emersă. Motivația la momentul respectiv a fost imposibilitatea de a proteja cele două specii de bivalve existente în zonă, respectiv Donax trunculus și Donacilla cornea.
La momentul actual, însă, situația față de anul 2014, când s-au realizat studiile de fezabilitate, s-a deteriorat și mai mult, procesul de eroziune fiind evident în mai multe porțiuni ale cordonului litoral Eforie Centru, unde acesta s-a micșorat cu mai mulți metri. Așa că s-a modificat soluția tehnică și s-a cerut un nou acord de mediu pentru proiect.
Necesitatea înnisipării în zona dintre Lacul Techirghiol și Marea Neagră a rezultat în urma lucrărilor de proiectare tehnică: siguranța cordonului litoral dintre zonele Eforie Centru și Lacul Techirghiol nu poate fi asigurată dacă nu se realizează și înnisiparea acelei porțiuni de plajă, așa cum arată evaluările morfologice prin modelarea matematică, atât prin hărțile de hazard, cât și prin studiile întocmite de către realizatorii Studiului de Fezabilitate, cât și confirmate de studiile recente ale constructorilor.
Mihaela GIUGLEA