Arafat a uitat să menționeze în ordin că năvodărenii au voie să meargă la vot, deși orașul va fi în carantină

0
2440
Cabină de vot. FOTO Alexandra VASILE

Potrivit Hotărârii 83 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța, deși orașul Năvodari va fi în carantină, locuitorii vor putea merge la vot pe 6 decembrie a.c., pe baza declarației pe proprie răspundere. Însă ordinul de carantinare semnat de Raed Arafat și publicat în Monitorul Oficial nu prevede acest lucru.

Duminică, 22.11.2020, ora 20.00, orașul Năvodari va intra în carantină, dar locuitorii vor putea merge liniștiți la vot, pe baza declarației pe proprie răspundere, conform Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța. În document se regăsește excepția „deplasarea în scopul exercitării dreptului de vot“, în intervalul orar 05.00 – 23.00, în interiorul orașului Năvodari.

Acest lucru nu se regăsește, însă, și în Ordinul privind instituirea carantinei zonale pentru orașul Năvodari, județul Constanța, nr. 4.660.066, semnat de către secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, și publicat în Monitorul Oficial sâmbătă, 21.11.2020.

Dar potrivit primarului orașului Năvodari, Florin Chelaru, cu siguranță nu va fi nicio problemă pentru locuitori să meargă la vot la alegerile parlamentare din data de 6 decembrie a.c. „Vom fi în carantină, dar vom completa în declarație că mergem la vot și nu va fi nicio problemă. Vom lua toate măsurile de protecție necesare, pentru ca oamenii să fie în siguranță. Dacă Guvernul încă vrea ca aceste alegeri să se organizeze, va fi un eveniment și va trebui să ținem cont de el. Îmi doresc ca toată lumea să fie atentă și să respecte toate măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii COVID-19“, ne-a declarat Florin Chelaru.

Și viceprimarul din Năvodari, Costel Aurel Dumitrașcu, spune că acest drept nu va putea fi îngrădit de nimeni. „Dreptul la vot, drept constituțional, nu îl poate îngrădi nimeni. Plecând de la această prevedere din Constituție, se poate bifa în declarația pe proprie răspundere, la categoria Diverse, deplasarea în scopul exercitării dreptului la vot. Oricum, în perioada apropiată votului, vom face anunțuri, pentru a explica cum pot năvodărenii ieși din casă legal pentru a merge la vot“, a precizat Costel Dumitrașcu.

Pentru moment, prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, nu a răspuns apelurilor Focus Press, pentru a clarifica această situație. Reprezentanții Instituției Prefectului – Județul Constanța nu știu de ce există această diferență între hotărârea C.J.S.U. Constanța și ordinul lui Raed Arafat.

Vom reveni cu informații.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.