Arest prelungit în dosarul cocainei pierdută pe mare

0
346
Pachete cu cocaina, gasite pe plaja

Unul dintre cei 17 indivizi cercetați în mega-dosarul cocainei pierdută pe Marea Neagră se declară nemulțumit de faptul că trebuie să stea în arest. Împreună cu încă 16 persoane, români și străini, printre care și doi polițiști, a fost pus sub acuzare de DIICOT pentru trafic internațional de droguri.

Pe data de 28 octombrie a.c., Tribunalul Tulcea a constatat că se impune menținerea măsurii arestării preventive luată faţă de Pălăcean Silvius- Augustin, unul dintre cei 17 indivizi trimiși în judecată de DIICOT pentru trafic internațional de droguri. Urmare a acestui fapt și având în vedere că hotărârea Tribunalului Tulcea nu a fost definitivă, persoana menționată a contestat decizia la Curtea de Apel Constanța, sperând că acțiunea va fi admisă și că va fi lăsat în libertate.

Alături de el, au fost trimiși în judecată și allte persoane, traficanți de droguri și persoane de legătură, dar și polițiștii Constantin Catalin Popaene și Tudorel Costinel Bobîrnea, cercetați pentru luare de mită.

De precizat că, în primăvara anului trecut, aproape două tone de cocaină au ajunsîn apele Mării Negre, iar o tonă a ajuns pe plajele din România, fiind recuperată de autorități, pachet cu pachet.

În urma anchetei, procurorii au stabilit că drogurile aduse de valuri pe litoralul românesc provenea din Brazilia, în urma unei afaceri încheiate între un traficant libanez cu reședința în țara sud-americană, poreclit Șeicul, și o grupare sârbă. Traseul inițial prevedea o oprire într-un port turcesc și destinația finală, țărmul spaniol al Mediteranei. Traficanții au avut însă probleme.

Gruparea sârbă a fost obligată să aducă în România echipa spaniolă de transport a celor trei tone de droguri. Au fost angajați și câțiva români stabiliți în Spania implicați și în alte astfel de afaceri.

În noaptea de 18 spre 19 aprilie 2019, șalupa cu droguri s-a răsturnat în Marea Neagră. Era supraîncărcată și a fost manevrată greșit. Între grupările criminale au început neînțelegerile.

Situația a devenit tensionată între sârbi și furnizorul drogurilor din Brazilia.

Gruparea libanezo-braziliană și cea a sârbă și-au adunat soldații. Pe de o parte, sârbii nu voiau să plătească o marfă pe care nu o mai aveau, pe de altă parte liderul grupării libanezo-braziliene nu credea că acea marfă a fost pierdută. De aceea se pregăteau de un adevărat conflict.

Atunci sârbii au recurs la un șiretlic. Au încercat să arunce câteva informații în presa românească, nu au reușit și au apelat la câțiva jurnaliști sârbi care au mușcat momeala și au publicat o serie de informații legate de pierderea mărfii în Marea Neagră.

Așa cum precizam, în ancheta începută în aprilie 2019 au fost trimiși în judecată 17 traficanți și doi polițiști din județul Ilfov care au acceptat mită de la un membru al grupării pentru o infracțiune rutieră.

Din cele aproape trei tone de droguri au fost confiscate după accidentul de pe mare peste 1000 de kilograme de cocaină. Restul sunt încă de negăsit.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.