Firma care făcea proiectul PUZ-ului plajelor a renunțat la contract. ABADL propune UAT-urilor să-și facă propriile planuri urbanistice

0
423

Chiar dacă sezonul estival 2020 s-a încheiat de ceva timp, operatorii de plaje au, în continuare, motive de îngrijorare. Asta pentru că Planul Urbanistic Zonal (PUZ) care permitea construirea barurilor pe plaje nu va fi gata nici anul viitor. Prin urmare, cine a avut PUZ care prevede beach-bar, va fi privilegiat, cine nu, va funcționa la fel ca în vara trecută. Totuși, se întrezărește o posibilitate în favoarea lor.

Încă de la începutul primăverii, reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) i-au notificat pe toți operatorii de plaje privind demolarea construcțiilor ridicate pe nisip care nu respectă prevederile legale.  Cei care nu au făcut imediat demersurile pentru intrarea în legalitate, au fost amendați, iar barurile au fost demolate.

Au fost și destule cazuri în care operatorii au contestat în instanță amenzile și dispozițiile ABADL, putând să funcționeze pe parcursul sezonului, grație faptului că acele contestații se judecau cu întârziere de o lună-două, chiar trei.

Trecând peste alte efecte ale acestor demersuri, mulți operatori de plaje așteptau să fie finalizat proiectul privind PUZ-ul plajelor, pentru a putea obține autorizații pentru baruri și, astfel, să poată funcționa legal, măcar anul viitor. Însă, din câte se pare, nu vor avea norocul acesta.

Proiectul PUZ-ului plajelor a picat

Operatorii de plaje nu vor putea nici în sezonul estival 2021 să-și monteze baruri sau alte dotări similare pe plaje, cu excepția celor care dețineau deja autorizații în acest sens.

Asta pentru că, potrivit directorului ABADL, Bogdan Bola, societatea care trebuia să facă proiectul privind PUZ-ul plajelor a renunțat la contract.

”Era o firmă de la București. Au renunțat la acest contract, ne-au spus că li s-au pus o grămadă de piedici de-a lungul timpului. După două milioane de încercări și întâlniri cu primarii, am ajuns ca în această toamnă să fim blocați, iar cei de la această firmă au spus că nu vor să continue proiectul. , Dacă ar veni o altă firmă, ar trebui să se reia toată documentația, toate procedurile, de la început. La anul va fi aceeași situație ca anul acesta. Acel proiect s-a dus, de când am venit la ABADL am spus că este un proiect născut mort”, ne-a declarat Bogdan Bola.

O alternativă: fiecare UAT să-și facă Propriul PUZ

Tot el susține că s-ar putea, totuși, face ceva în acest sens, însă va fi nevoie de o nouă lege organică în acest sens, dar chiar și așa, tot va dura ceva timp.

”Singura chestie care se poate face acum este ca toate primăriile, toate Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT) să-și facă propriile PUZ-uri. Am avut mai multe întâlniri șli discuții și am constatat că aceasta ar fi cea mai bună soluție. Mă gândesc la o lege a plajelor care să aducă în discuție toate aceste chestiuni și să simplificăm și procedura. În alte condiții nu se poate. Am încercat deja, vara trecută, toate variantele, dar nu se poate altfel. Zilele acestea vom avea o întâlnire în cadrul căreia vom vedea dacă vom face câte o adresă către fiecare UAT prin care să le punem la dispoziție tot ce au nevoie, iar ei să înceapă să-și facă PUZ-uri ca să se reglementeze toată nebunia aceasta”, ne-a declarat Bogdan Bola, directorul ABADL.

Prin urmare, soluția ca fiecare UAT să-și facă propriul PUZ este mai viabilă decât reluarea documentației și începerea unui alt proiect, de către o altă firmă.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.