Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a inițiat o procedură simplificată on-line pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru lucrările de apărare împotriva inundațiilor în Bazinul Hidrografic Valea Seacă. Astfel, acestea vor putea fi realizate la anul, cândva.
Administrația Bazinală de Apă „Dobrogea – Litoral“ a inițiat achiziția serviciilor de proiectare pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Lucrări de apărare împotriva inundațiilor în Bazinul Hidrografic Valea Seacă, județul Constanța“, asta probabil după ploile de la sfârșitul lunii trecute, când au fost inundate 15 străzi, cinci case și o magazie, nefiind prima dată când locuitorii din această zonă se confruntă cu o astfel de situație.
Necesitatea lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor pe cursul de apă Valea Seacă a fost evidențiată încă din septembrie 2011, prin Ordin de Ministru, valoarea totală a investiției ridicându-se, atunci, la peste 24 de milioane de lei. Dar până acum, nu s-a întâmplat nimic.
Conform Caietului de sarcini, Valea Seacă este un curs de apă ce traversează sudul localității Valu lui Traian și orașul Murfatlar, iar valea nu are capacitate de transport, cursul de apă prezentând numeroase tronsoane colmatate, în special în zona podețelor existente, și sectoare cu contrapantă, fapt ce îngreunează tranzitarea debitelor de apă în situația producerii de ploi torențiale, cum s-a întâmplat luna trecută. De asemenea, podețele existente sunt subdimensionate și îngreunează curgerea apei la debite mari.
Când se va realiza (poate în 2021, cel mai devreme), amenajarea cursului de apă Valea Seacă se va realiza pe patru tronsoane, pe traseul actual al albiei Valea Seacă și a văii secundare a acestuia, conform planului de fezabilitate realizat până acum. Soluția inițială prevedea decolmatarea canalului din estul localității Valu lui Traian, recalibrarea și regularizarea canalului de pe teritoriul comunei, a celui de pe teritoriul orașului Murfatlar și pereerea malurilor de pe afluentul secundar Valea Seacă. În plus, se propunea refacerea a șapte podețe tubulare existente în Valu lui Traian, refacerea timpanelor acestora, și realizarea unui podeț la intersecția cu str. Mareșal Averescu. Plus alte șapte, pe străzile Pădurii, Hasancea, Credinței, Mureșului, Haltei, Bisericii, Valea Seacă, și încă un tub deversor în Canalul Dunăre – Marea Neagră.
La faza Proiectul Tehnica, IPTANA, în calitate de proiectant general al Canalului, a solicitat și execuția unui bazin de liniștire și decantare, ce va fi decolmatat după fiecare viitură mai importantă. În plus, de la podețul de la fabrica de cretă din Murfatlar și până la intrarea în intravilanul comunei Valu lui Traian, se vor mai realiza două bazine de atenuare a debitelor de viitură. Iar în comună canalul va fi betonat, pentru tranzitarea în siguranță a debitului de apă. Iar în extravilanul localității, albia va fi recalibrată și înierbată. În total amenajări pe 10,843km. Și în cazul afluentului dreapta Valea Seacă se vor realiza consolidări longitudinale din beton, ale canalului, plus recalibrarea albiei și înierbarea.
În faza de PT s-au prevăzut mai multe podețe, 14 în loc de opt, astfel încât traficul din comună să nu fie afectat pe durata ploilor torențiale. Podețe tubulare dalate sau casetate, toate luminate.
Astfel, reactualizarea este necesară deoarece în urma avizelor și acordurilor, au apărut lucrări suplimentare față de cele cuprinse în studiul de fezabiltiate, așa cum menționam mai sus, chiar și refacerea în totalitate a unui podeț, distrus în 2013 din cauza precipitațiilor abundente: cel din amonte de fabrica de cretă.
Reactualizarea studiului de fezabilitate trebuie realizată în maximum un an de la data semnării contractului. Câștigătorul licaitației va fi stabilit pe baza prețului cel mai scăzut. Valoarea totală estimată a reactualizării este de 142.800 de lei.
Ofertele pot fi depuse până pe 04.12.2020, ora 15.00.
Potrivit actualului director A.B.A.D.L., Bogdan Bola, sumele necesare pentru lucrările de apărare împotriva inundațiilor în Valea Seacă vor fi incluse în bugetul pentru 2021.
Valentin ISPAS
Citeşte şi: