Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Constanța de vineri, 26 noiembrie a.c., s-a aflat și un proiect de hotărâre inițiat de către primarul Vergil Chițac pentru revocarea dreptului de administrare a Arhiepiscopiei Tomisului asupra a 1.734mp din Parcul Casei de Cultură.
Consilierii locali au adoptat, cu 17 voturi pentru și 8 abțineri, un proiect de hotărâre privind revocarea dreptului de administrare a Arhiepiscopiei Tomisului asupra a 1.734mp din Parcul Casei de Cultură.
În 1990, Primăria Constanța a transmis în administrarea Arhiepiscopiei 6.000mp din Parcul Casei de Cultură. Iar în 2000 a fost aprobat Planul Urbanistic de Detaliu pentru construirea Bisericii Sfânta Treime (cunoscută și ca viitoarea Catedrală a Eroilor sau a Mântuirii Neamului) pe acest teren.
Vineri, 26 noiembrie a.c., Arhiepiscopia a rămas fără 1.734mp din acest teren, primarul Vergil Chițac solicitând revocarea dreptului său de administrare pentru această suprafață deoarece figurează în Registrul Spațiilor Verzi ca spații verzi și alei pietonale, așa cum este evidențiat în Planul de Situație vizat spre neschimbare.
Arhiepiscopia Tomisului a rămas cu restul de 4.266mp: 3.906mp pentru catedrală și 360mp pentru paraclis.
Cel mai probabil, aceasta va ataca în instanță noua hotărâre a Consiliului Local, după cum ne-a declarat, anterior, Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.
„Referitor la proiectul de HCL cu privire la o parte din terenul Catedralei Eroilor de la Casa de Cultură, precizăm:
1. După cum se știe, acolo, Arhiepiscopia Tomisului realizează un complex dedicat Eroilor Neamului, care să fie în rezonanță cu Monumentul Eroilor, aflat în imediata vecinătate.
2. În cazul în care HCL va fi aprobată, ne vom apăra în instanță dreptul asupra acelui teren.
3. Ne surprinde lipsa de dialog a autorităților, în urma căruia am fi putut găsi împreună soluții optime pentru comunitate.
4. Constatăm un paradox: pe de o parte suntem acuzați că lucrările stagnează, pe de altă parte Parohia este atacată în instanță de către Asociația Constanța Altfel, deși s-a încercat o mediere cu acestea. Aceste atacuri în instanță duc la întârzierea finalizării proiectului, nu voința Consiliului Parohial.
5. Știind nevoile comunității, Parohia își propunea și realizarea unei parcări gratuite în zonă. Acolo unde a putut realiza o parcare, Arhiepiscopia nu a perceput niciodată o taxă de parcare“, a declara Eugen Tănăsescu, pentru Focus Press, luni, 22 noiembrie a.c.
V.I.