Arhiepiscopul Tomisului spune că nu ar vrea să devină patriarh, deși i s-ar putea propune

0
446
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. FOTO Cătălin SCHIPOR

Arhiepiscopia Tomisului va fi ridicată la rangul de Mitropolie. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit, joi, 25 februarie, a.c., la Palatul Patriarhiei, în prima ședință din acest an. În cadrul ședinței s-a dezbătut și tema reînființarea Mitropoliei Tomisului, iar decizia a intrat în linie dreaptă. Cu privire la aceste aspecte a făcut precizări și ÎPS Teodosie, care a spus că nu își dorește să devină patriarh.

În perioada următoare vor exista discuții care vor culmina cu decizia de a reînființa cea mai veche eparhie românească pe teritoriul creștinat pentru prima dată de Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României. În cursul zilei de vineri, 26 februarie, a.c., ÎPS Teodosie a vorbit despre demersurile pe care le-a făcut pentru ca Arhiepiscopia Tomisului să fie ridicată la rang de Mitropolie.

„Mitropolie a fost și trebuie să fie. Noi am avut inițiativa aceasta din 2002. Am venit în 2001 aici și în 2002 am făcut deja primele demersuri. A existat un comitet de inițiative și au fost peste 10.000 de oameni care au venit să îmi propună să trasformăm Arhiepiscopia în Mitropolie, dar atunci nu au fost destule argumente. Acum sunt argumentele necesare. Să vă amintesc un lucru. Comuniștii au desfințat episcopii. Singura Eposcopie care a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, în 1975, nu de Biserică ci de statul român, datorită istoriei acestui ținut, a fost Arhiepiscopia Tomisului și a Dunării de Jos. Aici a fost Mitropolie din secolul V. Avea atunci 14 Episcopii. Am simțit o datorie sfântă, nu pentru mine ci pentru adevărul istoric, să repun în lumină aceste realități. Am înregistrat săptămâna trecută la Cancelaria Sfântului Sinod o adresă cu această dorință și acum se fac pași pentru ca argumentele să fie în lumină. Nu am fost contrazis de Preafericitul Daniel. Acum trebuie urmate toate demersurile canonice care ar putea dura cam aproximativ două trei luni”, a precizat ÎPS Teodosie.

Din momentul în care informația că Arhiepiscopia Tomisului va fi ridicată la rangul de Mitropolie a apărut în mediul online toate vocile au speculat imediat că ÎPS Teodosie vizează funcția de patriarh, asta în contexul în care în țară, există șase mitropolii, iar mitropolia este cea care dă Patriarhul României. Însă Arhiepiscopul Tomisului a precizat că nu dorește acest lucru specificând că nu a vrut să ajungă nici erarh.

„Eu nu mi-am dorit să ajung nici erarh dar a fost chemarea lui Dumnezeu. Nu îmi doresc să fiu patriarh”, a specificat ÎPS Teodosie.

Precizăm că Arhiepiscopul Tomisului și Patriarhul Daniel nu s-au înțeles bine niciodată, iar ultima „înfruntare” a fost pe tema organizării Bobotezei din acest an. Patriarhia Română anunța că anul acesta Agheasma Mare va fi împărțită credincioșilor doar în sticle îmbuteliate. ÎPS Teodosie a ținut să își contrazică șeful și a declarat într-o conferință de presă organizată la Constanța că va „ține sărbătoarea ca întotdeauna, pentru că apa sfințită va combate și bolile și toți microbii”.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.