Drugă şi Manea NU pot construi un bloc în Km 4-5. Proiectul a fost respins

1
3255

Consilierii locali constănțeni au votat, vineri, un proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru zona delimitată de Șoseaua Mangaliei, strada Sg. Nicolae Grindeanu și limite cadastrale, inițiat de Victor Manea și Bogdan Drugă. Direcția de Urbanism a Primăriei Constanța nu avizase favorabil prezenta documentație de urbanism și nu propunea aprobarea sa prin hotărâre de Consiliu Local.

Victor Manea și Bogdan Drugă vor să construiască blocuri în Km 4-5, așa că au inițiat un Plan Urbanistic Zonal pentru zona delimitată de Șoseaua Mangaliei, strada Sg. Nicolae Grindeanu și limite cadastrale. Manea deține un teren de 600mp în cartier, pe Șoseaua Mangaliei nr. 84, cumpărat în 2015, iar Drugă și Manea împreună, 1.261,28mp pe str. Nicolae Grindeanu nr. 70B, jumătate cumpărat de primul în 2004 și jumătate moștenit de cel de-al doilea în 2017.

Prezentul document de urbanism a fost supus consultării publice în martie 2020, fiind primite patru adrese cu observații ce au vizat, în principal, modul de dobândire a terenului, lipsa locurilor de parcare în zonă și a celor pentru noul imobil, zona foarte aglomerată, probleme de trafic, dezacord față de accesul rutier din sensul giratoriu din Șoseaua Mangaliei, distrugerea spațiului verde, umbrirea imobilelor învecinate, disconfortul apărut în timpul construirii.

Iar ahitectul-șef al Primăriei Constanța nu a avizat favorabil documentația de urbanism înaintată de Victor Manea și Bogdan Drugă, deoarece studiază o zonă acoperită parțial de o documentație anterioră de rang asemănător și o altă zonă acoperită de Planul Urbanistic General al municipiului, cu o pondere de suprafață aparent mai mare. Prin urmare, reglementările nou-propuse ar trebui să se raporteze la cele ale P.U.G., dar din documentație nu reiese că noii indicatori respectă aceste prevederi.

Potrivit Planului Urbanistic General, nu se poate modifica prin P.U.Z. caracterul dominant al zonei de reglementare, stabilit prin planșa de zonificare funcțională. În cazul în care prin P.U.Z. se solicită acest lucru, aprobarea P.U.Z. presupune actualizarea P.U.G. și aprobarea acestuia în condițiile legii.

În plus, în planșa de zonificare a P.U.G. figurează un spațiu verde în zona studiată dar aceasta nu se regăsește în reglementările propuse prin acest P.U.Z. Mai mult, nu au fost identificate în documentația înaintată elemente care să evidențieze vreun obiectiv de interes public. Este foarte bine detaliat obiectivul de interes privat, inclusiv prin prezența unei planșe de mobilare urbană.

Astfel, în urma prezentării proiectului de hotărâre privind aprobarea acestui Plan Urbanistic Zonal de către arhitectul Dan Petre Leu, cu motivarea acordării avizului negativ, consilierii locali l-au respins, cu 8 voturi pentru și 18 voturi împotrivă, în ședința ordinară de vineri, 26 februarie a.c.

Valentin ISPAS

1 COMENTARIU

  1. In sfarsit se face treaba bună.
    Multumiri consilierilor si arh sef care a fost privit cu atata suspiciune si frica de catre rechinii imobiliari.
    Succes si aveti incredere in voi, atata timp cat prin votul dvs construiți o imagine coerentă a orasului Constanța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.