Așa-zisul parc al Catedralei Arhiepiscopale constănțene nu aparține, de fapt, nimănui

0
1649

Parcul Catedralei Arhiepiscopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“, cum îi place Arhiepiscopiei Tomisului să-i spună, este de fapt un sit arheologic, monument istoric ce ar trebui protejat și conservat, nu călcat în picioare de către credincioși, la unele slujbe. Dar el nu aparține nimănui, așa că…

Pe lista monumentelor istorice din județul Constanța este inclus și situl de lângă Catedrală, o veche locuire citadină din Cetatea Tomis descoperită între străzile Arhiepiscopiei, Revoluției din 22 Decembrie 1989 și Bulevardul Regina Elisabeta. Aceasta datează încă din secolul IV î.Hr. și a fost locuită până în secolul V d.Hr, din perioada epocii grecești, apoi romană și romano-bizantină.

Culmea, situl arheologic nu este în proprietatea nimănui, așa că nicio instituție publică nu poate avea grijă de el deși, potrivit legii, ar trebui protejat și conservat. Dar cine să o facă? Vechile administrații locale nu au fost interesate să inventarieze și să intabuleze monumentele istorice de pe raza municipiului, căci nu puteau permite să fie și ele distruse pentru a se construi niște blocuri, ceva.

Așa am ajuns ca, în anul de glorie 2021, multe monumente istorice să nu aparțină nimănui, inclusiv Termele Romane și basilica paleocreștină din curtea Colegiului Național „Mihai Eminescu“, așa cum prezentam într-un articol anterior.

Consilierul local USR Cătălin Iacob ne-a declarat recent, într-un interviu acordat FocusPress, că  în municipiul Constanța sunt 14 monumente istorice arheologice clasa A care nu au proprietar și că a solicitat Primăriei inventarierea acestora și introducerea în domeniul public. Marți, 12 octombrie a.c., alesul local a anunțat că administrația locală va începe măsurătorilor în cazul acestor monumente, alături de un reprezentant al Direcție Județene pentru Cultură Constanța.

„Bazilici, amfiteatre, ziduri ale cetății Tomis, locuințe, cavouri și valuri de piatră/pământ își caută proprietarul de ani de zile. Consilierii USR au cerut Primăriei Constanța să facă demersurile necesare pentru inventarierea acestora în domeniul public al municipiului și, ulterior, să se facă pași spre reabilitare.

După măsurătorile și avizele aferente, cele 14 monumente vor face obiectul unui proiect de hotărâre de Consiliu Local, pentru intrarea în domeniul public al Municipalității“, a precizat Cătălin Iacob.

Speranța moare ultima…

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.