Asistenții medicali școlari, obligați să accepte detașarea la Ambulanță, Direcția de Sănătate ori Spitalul de Boli Infecțioase

0
1744

Pe perioada pandemiei, asistenții medicali școlari au fost detașați la Direcția de Sănătate Publică ori la Spitalul de Boli Infecțioase. Mai nou, și la Serviciul de Ambulanță. Totul din cauza numărul mare de cazuri de COVID-19, iar potrivit legii, aceștia nu au avut posibilitatea să refuze să meargă în primă linie în lupta cu noul coronavirus.

Săptămâna trecută, 15 asistenți medicali din cabinetele școlare au fost detașați de Direcția de Sănătate Publică a Județului (D.S.P.) Constanța la Serviciul de Ambulanță Județean (S.A.J.) Constanța, datorită numărului mare de solicitări, în vederea recoltării de probe, și pentru a păstra o capacitate de intervenție/testare constantă. Aceștia nu au avut posibilitatea să refuze, potrivit Legii 136/18.07.2020, art. 19 detașarea fiind independentă de voința salariatului, pe o perioadă de 30 de zile. Așa s-a întâmplat și la Constanța, asistenții medicali școlari fiind detașați prin rotație, pentru 30 de zile, potrivit purtătorului de cuvânt al D.S.P. Constanța, Tudorel Ene.  

Poate și din această cauză s-a ajuns la situația în care un asistent medical școlar să testeze un suspect de COVID-19 în scara unui bloc din Inel II, așa cum vă prezentam într-un material anterior.

Potrivit purtătorului de cuvânt al S.A.J. Constanța, dr. Claudia Tatarici, a fost demarată o anchetă internă în acest caz, respectiva asistentă medicală înaintând luni, 23.11.2020, o notă explicativă directorului medical al S.A.J., nimeni neștiind, de la detașarea sa și până la sesizarea Focus Press, că are o problemă medicală la picior (o ruptură de ligament încrucișat anterior, neoperată, potrivit unui cititor). Din această cauză asistenta medicală nu ar fi putut urca până la etajul IV al blocului, unde locuia persoană suspectă de COVID-19.

„Nu a știut nimeni că are o problemă medicală la picior, doamna a semnat procesul-verbal de instruire după momentul detașării, nu a menționat acest lucru“, ne-a declarat dr. Claudia Tatarici.

Nicolae Manea, președintele Sindicatului SANITAS Constanța, ne-a explicat că, într-adevăr, detașarea este independentă de voința asistenților medicali din rețeaua de medicină școlară, dar nu ar trebui luați în considerare pentru detașare cei care au diferite probleme de sănătate, în special deoarece comorbiditățile au asociat un risc crescut de deces cauzat de COVID-19. În plus, aceștia trebuie prelucrați foarte bine și explicate pe îndelete procedurile care trebuie urmate.

„Atunci când sunt detașați, le trebuie timp de acomodare. De exemplu, lucrul la Ambulanță reprezintă altceva decât lucrul într-un cabinet școlar. În plus, este posibil ca unii să nu își dorească să fie detașați, dar nu se pot opune. Iar cei care au probleme de sănătate, nu ar trebuie incluși pentru detașare. (…) Atunci când îl detașezi indiferent de voința lui, pot apărea probleme. Trebuie prelucrați foarte bine și să respecte procedurile. Ancheta va stabili vina în cazul pe care mi l-ați prezentat. Important e că s-a suplimentat personalul și capacitatea de intervenție a Ambulanței“, ne-a declarat Nicolae Manea.

Din păcate, cazul pe care vi l-am prezentat despre testarea pentru COVID-19 în scara unui bloc din cartierul constănțean Inel II nu este singular, așa cum credeau reprezentanții D.S.P. Constanța, zilele trecute. Luni, 23.11.2020, ni s-a raportat un nou astfel de incident, de această dată în comuna Cumpăna, unde un suspect de infecție cu SARS-CoV-2 a fost testat fix în poartă, asistentul medical neintrând nici măcar în curte, totul petrecându-se pe repede înainte, în doar câteva minute. Și dusă a fost ambulanța…

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.