Asociația Elevilor din Constanța cere Camerei Deputaților și Senatului să sesizeze CCR privind hotărârea Guvernului de descentralizare a deciziei începerii şcolilor

0
179
sursa foto: InquamPhotos/George Călin

Asociaţiile elevilor din România cer preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului să sesizeze Curtea Constituţională (CCR) referitor la hotărârea Guvernului de a descentraliza decizia de începe a şcolii, aceasta fiind considerată neconstituţională.

Reprezentanţii elevilor susţin faptul că domeniul sănătăţii publice, cât şi restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale pentru cauză de sănătate publică fac obiectul de reglementare prin lege adoptată de Parlament, nu prin acte administrative ale Guvernului (Ordinul comun al ministrului sănătăţii şi educaţiei nr. 5487/1494/,2020). Guvernul şi-a atribuit competenţa de reglementare într-un domeniu care revine Parlamentului, subjugând rolul constituţional al Parlamentului de unică autoritate legiuitoare a ţării. Măsură privind descentralizarea deciziei cu privire la asigurarea normelor de igienă în anul şcolar 2020-2021 nu se află în conformitate cu Constituţia României şi relevă lipsa de asumare din partea Guvernului şi din partea Parlamentului pentru faptul că a trecut cu vederea acest lucru.

Asociaţiile de elevi menţionează că se află în faţa unui conflict juridic de natură constituţională din cauza unei decizii pe care Guvernul şi-a asumat-o recent. Descentralizarea deciziei privind începerea şcolilor şi universităţilor ar fi neconstituţională, întrucât Constituţia spune clar în diverse articole că domeniul sănătăţii publice este prerogativa statului.

Un prim exemplu este articolul 34, alineatul (2) care spune că statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătăţii publice. Astfel, prin “stat” se înţelege clar că articolul în cauză vorbeşte despre Guvern şi Parlament. Se menţionează în alineatul imediat următor că cel din urmă (Parlamentul) legiferează în domeniul sănătaţii şi igienei publice ( măsurile de protecţie medicală a persoanelor se stabilesc prin lege). Tot Parlamentul, prin articolul, 53 alineatul (1) are atribuţia de a restrânge exerciţiul unor drepturi şi libertăţi în favoarea sănătăţii publice.

Un alt argument privind neconstituţionalitatea deciziei de descentralizare este redat prin articolul 102, alineatul (1) care menţionează cu precizie că Guvernul asigură realizarea politicii interne şi conducerea generală a administraţiei publice. Cu alte cuvinte, Guvernul pune în aplicare ceea ce decide Parlamentul în domeniul sănătăţii publice.

În conformitate cu cele prezentate mai sus, se ajunge implicit la concluzia că sănătatea publică nu este nicidecum o decizie a autorităţilor publice locale, sau a unităţilor de învăţământ preuniversitare şi universitare. “Prin decizia luată, Guvernul şi-a delegat atribuţiile constituţionale către autorităţi locale şi instituţii care nu au, prin lege, o astfel de putere de decizie. Aşadar, Guvernul nu-şi mai exercită atribuţiile, iar astfel, decizia de descentralizare este fără doar şi poate una neconstituţională.Deci, aşa cum s-a menţionat în primul alineat, dacă decizia nu este revizuită în timp util, se menţine acest conflict juridic de natură constituţională”, susțin reprezentanții elevilor.

În acest sens, reprezentanții elevilor solicită sesizarea Curţii Constituţionale de către preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, anume, Marcel Ciolacu, Preşedinte al Camerei Deputaţilor şi Preşedintelui interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.

Faptul că Guvernul încalcă Constituţia, iar Parlamentul a închis ochii până acum este foarte grav şi ne arată lipsa de asumare şi implicare a autorităţilor. Guvernul încearcă să scape de responsabilitate şi o pasează autorităţilor locale. Problema este că mai avem o săptămână până la începerea şcolilor şi încă există localităţi care nu au alocat fonduri în acest sens şi se adaugă încă o problemă pe listă“, susține Andreea-Sabina Spătariu, preşedintele Asociației Elevilor din Constanța.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.