Localitatea Cuza Vodă, încadrată în scenariul roșu pentru începerea anului școlar, după ce 19 persoane au fost confirmate cu COVID-19

0
200
Elevii la scoală - Foto: Primăria Constanța

Porțile unităților școlare se vor deschide în curând, mai precis la data de 14 septembrie, însă sunt chestiuni care ridică mari semne de întrebare, pentru că situația creată în jurul pandemiei de coronavirus a schimbat tot parcursul anului școlar trecut.

Elevii au învățat de acasă, în sistem online. Din nefericire, nu toți copiii au putut participa la ore, pentru că nu dispun de mijloace – calculatoare sau tablete.

Luni, 7 septembrie a.c., Direcția de Sănătate Publică a publicat Scenariile în care se încadrează fiecare localitate din România pentru începerea școlii, respectiv:

Scenariul 1, sau scenariul verde, conform căruia toți elevii merg la școală, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Pentru acest scenariu, incidența trebuie să fie mai mică de un caz la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Scenariul 2, sau scenariul galben, prevede participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, pe de o parte, și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Acest scenariu este pentru localitățile cu o incidență de 1-3/1.000 locuitori.

Scenariul 3, sau scenariul roșu, prevede ca toți elevii să facă orele online. Acesta va fi folosit pentru localitățile cu o incidență mai mare de 3/1.000 de locuitori.

Din nefericire, în acest scenariu se încadrează și o localitate constănțeană, deși județul de la malul mării a fost introdus în scenariul Verde. Este vorba de localitatea Cuza Vodă, unde reamintim că pe timpul stării de urgență a fost carantinată aproape toată localitate.

Iată că problemele nu s-au încheiat iar din cauza faptului că 19 persoane au fost confirmate pozitiv cu virusul Covid-19 în ultima perioadă, unitatea administrativ teritorială a fost încadrată în scenariul roșu pentru începerea anului școlar.

Astfel, orele se vor face exclusiv online, iar pentru elevii fără o situația financiară bună, ce nu au acces la tablete, telefoane, laptopuri sau desktop, administrația publică locală asigură pentru aceștia cele necesare.

”Da, ne aflăm pe lista roșie în ceea ce privește începerea noului an școlar, fiindcă au fost confirmate 19 persoane cu coronavirus. Tocmai de aceea orele se vor ține online. Școala și grădinița din localitate dispunea deja de cele necesare, măști, dezinfectant, dar copii nu vor putea intra în unitățile de învățământ, ci doar profesorii care vor preda din clasă pentru elevii ce vor sta acasă. Pentru cei care nu au o situație bună am achiziționat tablete și vor fi repartizate, iar pentru ceilalți, ce deocamdată au cum să intre pe platformele online, la următoarea ședință de consiliul vom supune la vot un proiect de hotărâre pentru achiziționarea tabletelor și pentru aceștia pentru ca absolut toți elevii să beneficieze de tablete din partea noastră”, a declarat, pentru ziarul Focus Press, primarul localității Cuza Vodă, Viorel Dulgheru.

Precizăm că ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat săptămâna trecută că aproximativ 82.000 de mii de tablete au fost achiziționate la nivel național pentru elevi, din cele 250.000 promise și că este vina celor din cadrul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate că nu sunt toate, iar achiziția demersul pentru achiziția acestora a fost început încă din data de 7 mai a.c..

Fiecare unitate şcolară va decide și îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Susținem necesitatea începerii activității în unitățile de învățământ și, atât Ministerul Sănătății, cât și direcțiile de sănătate publică și INSP sprijinim  demersurile pentru demararea noului an școlar în condiții de siguranță epidemiologică”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Analiza situației epidemiologice care cuprinde numărul de cazuri noi confirmate în ultimele 14 zile (inclusiv 6 .09.2020)  realizată la nivel național de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică din data de 7 septembrie,  ora 10.00  este prezentată pe pagina de web a Ministerului Sănătății, www.ms.ro, secțiunea Analiza epidemologică pe județe pentru începerea anului școlar. 

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.