Din acest an, toate firmele din Constanța trebuie să mai încheie un contract pentru a putea primi avizele de funcționare: nu mai este de ajuns doar contractul cu Polaris pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor. Agenții economici din oraș trebuie să semneze un contract și pentru colectarea selectivă a deșeurilor.
Pentru a putea obține avizul de funcționare, din 2021, orice firmă din Constanța trebuie să încheie un contract și pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Aceasta a fost o propunere a directorului executiv al Direcției de Servicii Publice din cadrul Primăriei, Horia Constantinescu, care a fost adoptată, așa că acum agenții economici trebuie să găsească o firmă cu care să semneze un astfel de contract, pentru a nu mai arunca la grămadă deșeurile rezultate în urma activității lor.
Această măsură a fost luată pentru respectarea legislației din domeniul gestionării deșeurilor, inclusiv a Legii nr. 31/10.01.2019, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, Alin Vintilă. Potrivit legislației, administrația locală trebuie să ia toate măsurile pentru a reduce cantitatea de deșeuri care ajunge la groapa de gunoi. Inclusiv prin colectarea selectivă a acestora (carton, hârtie, plastic, metal etc.), astfel încât mare parte a deșeurilor să fie reciclate.
„Legea deșeurilor impune și luarea de măsuri astfel încât colectarea selectivă să se facă direct la sursă, adică la agenții economici“, ne-a explicat comisarul-șef al Comisariatului Județean Constanța al Gărzii de Mediu, Steluța Popescu. În acest fel, sarcina nu mai cade strict în sarcina firmelor cărora le-a fost delegată gestiunea serviciului de salubrizare, cum este Polaris. Deoarece acestea colectează gunoiul menajer la grămadă, de cele mai multe ori, și nu se știe sigur dacă deșeurile ajung la stațiile de sortare.
Din fericire, agenții economici care au ca obiect de activitate colectarea selectivă a deșeurilor nu impun o taxă pentru acest serviciu, deci antreprenorii constănțeni nu vor avea nimic în plus de plătit, pentru a putea obține avizele de funcționare. Doar să colecteze selectiv gunoiul și să îl predea către firma cu care a încheiat contractul.
De ce nu au costuri în plus? Acest lucru ne-a fost explicat tot de șeful Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu: „Colectorii fie predau deșeurile către Organizațiile de Transfer de Responsabilitate în domeniul gestionării acestora, fie reintroduc pe piață ambalajele reutilizabile reciclate și obțin fonduri în ambele cazuri“.
Valentin ISPAS