Contrabandistul Viorel Done vrea să-și curețe cazierul: a cerut reabilitarea judecătorească

0
2227
Curtea de Apel Constanța. Foto-Focus Press

Afaceristul constănțean Viorel Done vrea să-și șteargă trecutul penal și să apară, din nou, cu fața curată. Pentru asta, el a formulat acțiune de reabilitare judecătorească, dosarul său fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța. El a fost trimis în judecată și condamnat pentru infracțiuni economice.

Acuzațiile aduse lui Viorel Done sunt de evaziune fiscală și contrabandă. Anchetatorii susţin că, în 2010, Viorel Done şi complicii lui au transportat, depozitat şi comercializat către diverse persoane fizice şi juridice importante cantităţi de ţigări netimbrate sau cu timbre din Republica Moldova şi Ucraina. Oamenii legii au stabilit că indivizii au achiziţionat peste 153.500 de pachete de ţigări (3.070.000 de ţigarete), în valoare de 1.228.000 lei, cu toate că ştiau că acestea fuseseră introduse fraudulos în România. Activitatea lor infracţională a fost descoperită la mijlocul lunii decembrie 2010, când poliţiştii şi procurorii constănţeni au efectuat 42 de percheziţii domiciliare în urma cărora au descoperit ţigări netimbrate şi sute de sticle de băutură fără timbru fiscal. După o săptămână de la descinderi, oamenii legii l-au prins pe Nicolae Alexandru Constantinescu, angajatul de încredere al lui Viorel Done, în timp ce oferea spre vânzare 9.800 de ţigarete de diverse mărci, fără banderole de marcaj sau cu banderole emise de Ucraina, pe care le avea în portbagajul unui autoturism aparţinând unităţii comerciale unde lucra. Viorel Done a fost arestat în decembrie 2010 însă, la sfârşitul lunii ianuarie 2011, a fost eliberat. Cu toate că era urmărit penal, patronul SC „Dovi” SRL Constanţa şi-a continuat activitatea infracţională şi, în iulie 2011, a ajuns din nou în arest pentru evaziune fiscală şi speculă.

În octombrie 2014, Curtea de Apel Constanța l-a condamnat pe afaceristul Done, definitiv, la 3 ani de închisoare cu executare.

Revenind în prezent, la Judecătoria Constanța a fost înregistrată, pe data de 27 ianuarie 2021, solicitarea sa privind reabilitarea judecătorească. Primul termen a avut loc vineri, 12 martie, când instanța a amânat cauza pentru data de 16 aprilie, în acest interval urmând a fi depuse la dosar unele înscrisuri.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.