Ateroscleroza, principala cauză de morbiditate și mortalitate cardio-vasculară: netratată la timp poate declanșa un infarct miocardic!

0
232

Ateroscleroza este principala cauză de mortalitate și morbiditate din țările dezvoltate, constă în esență, în reducerea lumenului vascular prin depuneri de lipide în pereții vaselor formând plăcile de aterom. Aceste plăci micșorează aportul de sânge la țesuturi, generând suferințe de tip ischemic. Cu alte cuvinte, aterescleroza este depunerea colesterolului și grăsimilor prezente în cantități excesive în sânge pe pereții arterelor. Cu timpul, în aceste depozite se depune și calciu, se formează un țesut fibros, conform Direcției de Sănătate Publică din Constanța.

În multe cazuri, prima manifestare a bolii coronariene aterosclerotice, nediagnosticată și tratată la timp, este chiar moartea subită, în special pentru pacienții tineri.

Ateroscleroza este un efect al alimentației defectuoase, al sedentarismului, fumat, diabet zaharat, hipertensiune arterială, status inflamator, dar și un factor de risc pentru infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale, potrivit Direcției de Sănătate Publică din Constanța.

Ateroscleroza este o problemă de sănătate care se dezvoltă în timp. Dacă ateroscleroza a progresat, manifestările pe care le poate da, în funcție de localizare, sunt:

  • Ateroscleroza la nivelul arterelor inimii provoacă dureri toracice sau angină pectorală. Netratată, poate declanșa un infarct miocardic
  • Ateroscleroza la nivelul arterelor care irigă creierul provoacă amorțeala bruscă sau slăbiciune la nivelul brațelor sau picioarelor, dificultăți de vorbire, pierderea temporară a vederii sau paralizia feței. Netratată, poate progresa către un accident vascular cerebral
  • Ateroscleroza la nivelul arterelor de la picioare provoacă dureri musculare la mers, amorțeli și senzație de extremități reci
  • Ateroscleroza la nivelul arterelor renale poate duce la hipertensiune arterială secundară și insuficiență renală.

Studiile epidemiologice au evidențiat numeroși factori care contribuie la apariția și progresia aterosclerozei. Înaintarea în vârstă, sexul și predispoziția genetică sunt factori neinfluențabili. Deși sexul masculin este un factor de risc important, ateroscleroza este o problemă majoră și pentru femei, riscul crescând în cazul utilizării contraceptivelor orale și după menopauză, de regulă, simptomele apar cam cu 10 ani mai târziu ca la bărbați. Hipertensiunea arterială (valori peste 135 mm Hg pentru sistolică și peste 90 mm Hg pentru diastolică – persistent) este un factor de risc major pentru bolile cardio-vasculare, iar tratamentul eficient al acesteia duce la scăderea riscului. Nivelul crescut al colesterolului seric este principalul factor de risc al apariției aterosclerozei, în special fracțiunea LDL“, potrivit dr. Angelica Nour-Dincă, medic specialist Cardiologie al Centrului Medical de Diagnostic și Tratament Victor Babeș din București.

Studiile de specialitate arată că:


1. Aproape fiecare copil din America de Nord cu vârstă de peste 3 ani are un anumit grad de dezvoltare a aterosclerozei sub forma de dungi galbene la nivel de AORTĂ
2. 70% dintre cei cu vârstă medie în jur de 22 de ani aveau ateroscleroză
3. 50% dintre copiii americani cu vârstă cuprinsa între 10-14 ani au ateroscleroză
4. Copiii japonezi până la 1 an – 29% aveau dungi galbene de ateroscleroză
5. În ceea ce privește ateroscleroza pe arterele coronare:
– 17% dintre cei sănătoși sub 20 de ani au ateroscleroză
– 37% dintre cei cu vârstă cuprinsă între 20-29 ani
– 60% dintre cei cu vârstă între 30-39 ani
– 71% la cei de 40-49 ani
– 85% la cei peste 50 de ani

Tratamentul arteriosclerozei constă în controlul factorilor de risc și modificări ale dietei, activitate fizică și administrare de medicamente antiplachetare. Aceste modificări ale stilului de viață și medicamentele ameliorează în mod direct sau indirect funcția endotelială, reduc inflamația și îmbunătățesc prognosticul.

Ateroscleroza presupune un proces îndelungat, nu se face peste noapte, fiecare mâncare pe care copilul o consumă îl conduce către clădirea plăcii de aterocleroză în viața de tânăr și adult sau către întârzierea apariției ei. Schimbarea stilului de viață este primul pas în prevenția aterosclerozei și în tratament: renunțarea la fumat, exerciții fizice, zilnic, cu  regularitate, adoptarea unei alimentații sănătoase, antiinflamatorie, fără grăsimi saturate, zahar rafinat, cu multe verdețuri, fructe și legume, dar și menținerea unei greutăți normale“, potrivit medicului Loti Popescu, Master European Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, coordonator judeţean al Biroului de Programe şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa.

Informându-ne și urmând indicațiile medicului specialist, putem ține piept acestui flagel – ateroscleroza. Consultația la medicul specialist este esențială pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor coronariene și a celor asociate. 

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.